Hat eseményt támogat a HISZEK Benned Sport Program

Fotó: Körös Hírcentrum

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, 2019-ben is, immár harmadik alkalommal valósul meg Békéscsabán a HISZEK Benned Sport Program. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a közelmúltban Szarvas Péter polgármester és Szigeti Csaba, a Polgármesteri Hivatal sportcsoport-vezetője.

hirdetés

Az önkormányzat hat program megvalósítására nyert vissza nem térítendő támogatást, összesen 9,9 millió forintot az EMMI-től. Ahogy a városvezető kiemelte, az elmúlt két évben rendezett programok nagy sikert arattak. A minisztérium szakmailag is kiemelkedőnek tartotta őket, így valamennyi korábbi rendezvény megvalósulhat ismét. Annyi változással, hogy az Óvodai Labdakavalkád helyett 2019-ben az Oviúszást támogatta a minisztérium, illetve a Középiskolai Sportparádé új elemként jelenik meg. A programokat 2018. szeptember 1. és 2019. március 15. között kell lebonyolítani.

hirdetés

A rendezvények célja elsősorban a mozgás megszerettetése, beépítése a hétköznapokba. Békéscsaba alapvetően sportos város, számos egyesület és civil kezdeményezésű lehetőség ad alkalmat a testmozgásra. Szigeti Csaba azt emelte ki, hogy elsőként, 2017-ben 5,8, tavaly 5,7, idén pedig már 9,9 millió forintot nyertek az EMMI-től. Ez azt bizonyítja, hogy a minisztérium sikeresnek ítélte a korábbi évek csabai programjait.

Első elemként szervezik meg az Óvodai bukfencparádét, amely a városi hagyományokra épül. A torna 70 éves csabai története során olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat adott a magyar sportnak, a sportág utánpótlásával viszont most vannak problémái a csabai klubnak. Abban reménykedik a városvezetés, hogy a szülők meglátják a programok során a tornában rejlő lehetőségeket. A Rácz Lukács Tornacsarnokban a tavalyi rendezvényeknek nagy sikere volt. A bukfencparádé időpontjai: január 16., 17., 21., 22., 23., 29., 30., és 31.

2019. január 26-án kerül megtartásra a Családi Sportfesztivál. Elsősorban olyan sportágakat választottak a szervezők, amelyek fedett helyen, sportcsarnokban, teremben űzhetők. A tervek szerint lesz mászófal, trambulin, szumó, darts, golfpálya, óriás puzzle, pingpong. Március 9-én, szombaton 10 és 17 óra között a Nők Napja következik, amelynek keretében egész napos sportolási lehetőséget kínálnak a hölgyeknek. A Nemzetközi Nőnaphoz kapcsolódóan ezen a rendezvényen is számos sportágat kipróbálhatnak az érdeklődők.

Az Oviúszást az önkormányzat a Békéscsabai Előre Úszó Klubbal karöltve 2015 őszén ismét elindította. A költségeket az önkormányzat biztosította. Korábban a Szigligeti utcai létesítményben működött, de azt be kellett zárni, a felújítása most indulhatott el. Ez a program is folyamatosan megy, viszont ezzel a támogatással csökkennek az önkormányzat költségei.

A Sportolj együtt olimpikonokkal program az elmúlt két évben rendkívül sikeres volt. Tíz oktatási intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, nyolc olimpiai bajnokot, és hét további világ- vagy Európa-bajnokot láthattak vendégül az iskolákban. Az önkormányzat számos lehetséges Békéscsabára érkező sportemberrel már fel is vette a kapcsolatot, de a részletekről még egyeztetnek.

A  Középiskolai Sportparádé szintén támogatást nyert. Ez már megvalósult, a Garabonciás Napok egyik hagyományos programja ez. A rendezvényen a város középiskolás csapatai több olyan sportágat próbálhattak ki, amelyek nagy része nem olimpiai sportág, és inkább a szórakozás a célja. A Belvárosi uszoda hétvégi nyitva tartása szintén hagyományos már a megyeszékhelyen. Ezt a kezdeményezést az önkormányzat indította 2016 őszén, akkor saját forrásból. 2017-ben és 2018-ban a HISZEK Benned Program keretein belül nyertek rá forrást.

 

A sajtótájékoztatón készült hangfelvételt itt meghallgathatják:

 

A Szarvas Péterrel készült interjút itt:

 

A Szigeti Csabával készült interjút pedig itt hallhatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 5