NAV: megszűnt a mobilitási célú lakhatási, és a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége

Fotó: Pixabay

Január 1-jétől megszűnt a mobilitási célú lakhatási támogatás és a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége, továbbá változtak a munkásszállásra vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatókban. 

Amennyiben a munkáltató továbbra is biztosít mobilitási célú lakhatási támogatást a munkavállalónak, az a felek közti jogviszony alapján, bérjövedelemként válik adókötelessé. Kedvezően változtak a munkásszálláson történő elhelyezés juttatási feltételei. A múlt év végéig az volt az adómentesség feltétele, hogy a munkavállalónak ne legyen lakóhelye azon a településen, ahol a munkahelye van. Most a munkásszálláson történő elhelyezés abban az esetben nem minősül adómentes juttatásnak, ha a munkavállaló lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt, 50 százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, vagy haszonélvezeti jogával rendelkezik azon a településen, ahol a munkahelye van. A munkásszálláson történő elszállásolással esik egy tekintet alá, amikor a munkavállaló legfeljebb egy lakóhelyiséget használhat, ideértve a szállodának nem minősülő kereskedelmi szálláshelyen történő elhelyezést is. Az étkezési szolgáltatás biztosítása nem része az adómentes juttatásnak.

Január 1-jétől nem adható adómentesen munkáltatói lakáscélú támogatás. Ha a munkáltató úgy dönt, hogy a jövőben ilyen jogcímen kíván támogatást nyújtani munkavállalójának, a juttatás bérjövedelemként adózik. A 2019. január 1-jét megelőzően nyújtott lakáscélú munkáltatói támogatás elszámolásával, felhasználásának igazolásával összefüggésben az Szja törvény 2018. december 31-ig hatályos szabályait kell alkalmazni.

Hitel törlesztése esetén a 2018 végéig kifizetett támogatást 2018. december 31-ig fel kellett használni. Lakás tulajdonjogának a megszerzése esetén az év végéig folyósított összeget legkésőbb 2019. március 31-ig kell felhasználni, az elszámolásra vonatkozó igazolásokat pedig május 31-ig át kell adni a munkáltatónak. Lakás építése, építtetése, alapterületének növelése, akadálymentesítése és korszerűsítése esetén az utalt támogatást 2019. december 31-ig szükséges felhasználni, és az elszámolásnak 2020. május 31-ig meg kell történnie.

Forrás: MTI

 

 • Kedves Orbán Viktor!
  Ne beszélj badarságot te barom.Akkor és ma is alacsony a minimálbérszint,és a nettót kell nézni amit utalnak munka után,nem a bruttó bért te köcsög!Talán szerte Európa más országának polgárai dolgoznának ennyi havi bruttó vagy nettó minimálbérért?Albérletre se elég a bruttó ma rezsivel,ha valaki városon él,nem tud meg élni,mert kevés a sóra.A vidékiek többségének csak minimálbér jut,amiből sehová sem haladhat.Elmondom a csökönyös fejednek,9-10 éve az a minimálbérszint is kevés volt más országok béreihez,de az idei szintén az.Kinn csak nevethetnek a magyarokon,alamizsnával is beérik,gondolják rólunk.És így van,mert sok a buta ember,aprópénz is elég nekünk itt.Buta segg vagy,mi szerint nem hasonlíthatjuk országunkat más országokhoz,ahol 30 éve is kánaán volt,még ilyen ökörséget!
  A fidesznek sem kellett volna 2010 óta máig annyit lopniuk,korruptak ez már beigazolódott,Orbán veje például,vagy Mészáros Lőrinc 388 milliárdos vagyonnal gázszerelőként.
  A fidesz túlhatalma előbb utóbb leáldozóban,bukás lesz a vége.
  A dolgozó nép fele nyomorog,miközben máskor az államtitkárok 30 % emelést szavaztak meg saját maguknak.
  Akkor miről beszélsz ember?

Szóljon hozzá!