Sokat változott a Békés Megyei Könyvtár

Sikeres volt 2018-ban is a mosolycsomag-akció. Fotó: Békés Megyei Könyvtár / Facebook

Különleges és fejlesztésekben gazdag esztendőt zárhatott a Békés Megyei Könyvtár. Több új teret alakítottak ki, új szakkörök, képzések indulhattak el, interaktívabbá vált az intézmény. Ezek az újítások pedig nagyban befolyásolják majd az elkövetkező éveket is.

Ahogyan arról már mi is beszámoltunk, átadták a nagyközönségnek is a Kollabort és a Digilabort. Azokat a közösségi tereket, ahol kicsik és nagyok számos tevékenységgel megismerkedhetnek, kipróbálhatják, mit is tudnak ezek a modern eszközök. Az év végén tesztelhették először az érdeklődők az új helyiségeket, december utolsó napjaiban például egy ajándékba adható képeslapot készíthettek. Világított az üdvözlőlap, amihez egy működő áramkört kellett kiépíteni a vállalkozószellemű látogatóknak. Legalább havonta egy ilyen interaktív foglalkozást terveznek a jövőben is.

hirdetés

A könyvtár új funkcióit mind az oktatási intézmények, mind a lakosság érdeklődéssel fogadta. Több intézmény kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy rendszeresen használhassa a kialakított tereket. Az óvodások esetében inkább az óvónők érkeznek, hogy tanuljanak, majd a megszerzett ismeretekkel kreatív foglalkozásokat tartanak a kicsiknek. Az általános- és középiskolás diákok természetesen már maguk is használhatják az eszközöket. A felnőttek pedig a szakkörök keretei között a mihamarabbi munkábaálláshoz sajátíthatnak el új ismereteket.

Egy korona volt az elmúlt években végzett munkán a Minősített Könyvtár cím elnyerése, ami szintén 2018-ban valósult meg. Egy részletes beszámolót, önértékelési munkát kellett beadni az intézménynek. Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója megosztotta, ez az elismerés minden dolgozó érdeme, hosszú évek munkájával és sok, remélhetőleg elégedett olvasóval érdemelték ki.

Az év végén került sor, az ünnepekhez kapcsolódva, a mosolycsomag akcióra is. Idén is egy kistelepülés, Méhkerék rászoruló családjainak gyűjtöttek cipősdobozokat. Közel 200 összegyűlt 2018-ban is, hála az olvasóknak, a könyvtárosoknak, egy békéscsabai hivatalnak és vállalkozásnak. A játékoknak, édességeknek nagyon örültek a megajándékozottak. A helyi könyvtár új berendezésének felavatásakor kerültek kiosztásra a dobozok.

2019 ugyanúgy kezdődik majd a Békés Megyei Könyvtárban, mint a legtöbb kulturális intézményben. Január 22-én kedden ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ebből az alkalomból rendhagyó irodalomórát szerveznek a középiskolásoknak, és egy új kiállítás megnyitójára is sor kerül. De január 8-án megnyílt már a könyvtár első tárlata Világválasztó címmel, Császár Mónika Ilona festményeiből.

A Rakonczás Szilviával készült interjút itt hallgathatják meg:

Szóljon hozzá!

+ 53 = 57