Máltán gyakorlatoztak az Erasmus program keretében

erasmus A fiataloknak kirándulni is volt azért lehetőségük. Forrás: mlt2018.blogspot.com

A Békéscsabai Szakképzési Centrum több tagintézménye is vett részt már vagy vesz részt folyamatosan az Erasmus+ mobilitási programban. A Széchenyi István-tagiskola több tanulója például Máltán teljesíthetett szakmai gyakorlatot egy hónapon keresztül.

hirdetés

Paláncz György, az intézmény igazgatója megosztotta, a nemzetközi kapcsolatok bővítése csupán néhány évvel ezelőtt indult el az iskolában. Az uniós program keretében ezúttal hat tanuló volt Máltán. De Görögországban, Svájcban, Angliában és Németországban is rendelkeznek már kapcsolatokkal. Amellett, hogy a diákok egy más ország kultúrájával és szakmai ismereteivel találkoznak, fejlődik a nyelvi kompetenciájuk is.

hirdetés

Annak idején a pályázat benyújtásával azt szerették volna elérni, hogy az alapképzésben résztvevő tanulóknak is legyen lehetősége külföldön szakmai gyakorlatot teljesíteni. Hrabovszki Ildikó, az iskola pedagógusa és Erasmus-koordinátora emellett kiemelte, a tanulók szakmai és vállalkozói kompetenciájának fejlesztése is fontos célkitűzés volt. Az iskolában magas óraszámban tanulnak idegen nyelvet a fiatalok, egy ilyen tapasztalat mégis fontos lehet később a nyelvvizsga megszerzésekor.

A pályázat elsősorban a turisztikai területen tanulóknak szólt, főleg a kéttannyelvű képzésben résztvevőknek. Komoly előkészület, kérdőíves vizsgálat és felmérés előzte meg a tanulók kiválasztását. A fiatalok elhelyezésében, a kapcsolattartásban egy vallettai cég segített, de természetesen Hrabovszki Ildikó és a másik szervező pedagógus, Zsittnyán Anikó folyamatos kapcsolatban voltak a tanulókkal. Rendszeresen kaptak élménybeszámolókat, fényképeket. Ugyanehhez a pályázathoz kapcsolódva 2019 nyara végén egy csoport még utazik ki Máltára és Angliába, az utóbbi egy hosszabb távú, 3 hónapos mobilitás lesz.

Burtics Tímea és Király László szintén a kiutazó diákok között voltak. Tímea más országok kultúráját akarta megismerni, utazni akart a program segítségével. Recepciós gyakornokként dolgozott, a szakmai ismeretei sokat bővültek az eltelt egy hónap alatt. Amellett, hogy megismerhette a szigetet, ő is úgy érzi, hogy szakmailag is fejlődött, valamint a nyelvtudása is érezhetően javult az út során. László azért jelentkezett, mert úgy érezte, választott szakmájához elengedhetetlen a külföldi munkatapasztalat. Pultosként dolgozott, főként italokat, kávékat készített. Ő is azt tapasztalta, hogy bármire volt szüksége, mindig kapott segítséget. Annyira sikerült a beilleszkedés, hogy akár dolgozni is visszavárják majd később.

Az elkészült interjút itt hallgathatják meg:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 1