Herczeg Tamás elfogadta volna a munka törvénykönyvének módosítását

Fotó: Herczeg Tamás / Facebook

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a munka törvénykönyvének módosítását a múlthéten elfogadta a parlament. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő volt az egyetlen Fidesz tag, aki nem fogadta el a javaslatot, hanem a tartózkodó gombot nyomta meg. Megkerestük a képviselőt, aki válaszolt is kérdéseinkre.

hirdetés

Herczeg Tamás úgy véli, sokan nem értik, nincsenek tisztában még azzal, mit is jelent ez a módosítás. A másik pont, amivel tisztában kell lennünk, hogy a jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. A törvénykönyv több passzusát több munkáltató ma sem tartja be. A munkaidőkeret, bérkifizetés tekintetében valóban van egy olyan változás, mely szerint a keret maga növekszik. Nem egy évben, hanem hosszabb idejű foglalkoztatásban gondolkodhatnak majd a munkáltatók. Viszont a képviselő szerint ez a munkáltató szempontjából azért jó, mert ha például hároméves fejlesztést tervez, azt biztonsággal megteheti. Szó sincs arról, hogy három év múlva fizetik ki csak az elvégzett munkát. Ma sem így történik ez. A munkavállaló és a munkáltató között létrejövő írásbeli szerződés határozza meg a túlmunka kifizetését, a munka időtartamát. Sokan túlóráznak most is annyit, mint amennyit a módosítás majd megenged, viszont a kifizetések nem szabályosan történnek. Az új jogszabály kifehérítheti ezeket a lehetőségeket.

hirdetés

A képviselő elmondása alapján többen nem is a módosítás miatt tüntetnek, hanem mert a kormánnyal nem szimpatizálnak, és ez az ügy egy jó alkalom erre. Pedig lehetnek még előnyei a módosításnak. Például körülbelül százezer ember a munkaerő-kölcsönzés miatt nem kapja meg a garantált bérminimumot. Az ilyen szerződéseknek gátat szab a jogszabály. A munkarend megváltozását is a munkavállaló számára kedvezőbben kell majd a jövőben bejelenteni. A szabadnapok elrendelése is kedvezőbb lesz az elkövetkezőkben. Ezeket a változásokat a szakszervezetek és a dolgozók is jónak tartották.

Herczeg Tamás szándékai szerint el akarta fogadni a jogszabályt. Ha mégis a tartózkodó gombot nyomta meg, akkor ott tévedett. Saját bevallása szerint azért ez előfordul. De nagyon sok egyeztetés, töprengés után a módosítást elfogadhatónak tartotta. A békéscsabai közgyűlésen tett egy vállalást, és ehhez tartja is magát. Ha a január elsejei változás után, annak eredményeképpen lesznek olyan munkavállalók, akik hátrányosabb helyzetbe kerülnek, akkor keressék fel őt. Vagy a konkrét helyzetben eljárva, vagy a kormánnyal, a Fidesz frakcióval konzultációt kezdeményezve, de megpróbál segíteni.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

86 − 79 =