Levelezőlapokon elevenednek meg a háborús hétköznapok

levelezőlapokon Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója nyitotta meg a tárlatot. Fotó: Körös Hírcentrum

Emlékek az első világháborúból címmel nyílt a közelmúltban kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. Tábori levelezőlapokon, képeslapokon láthatják, hogyan élték meg a családok a világháborút. Emellett a 101-es gyalogezred történetéből láthatnak érdekességeket a könyvtárba betérők.

hirdetés

A kiállítás megnyitója különleges volt abból a szempontból, hogy meghívták azokat is, akik behozták, felajánlották a levelező lapokat. Ők mesélhették el, hogyan bukkantak rá ezekre a kincsekre. A megjelenteket elsőként Rakonczás Szilvia, az intézmény igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy négy évvel ezelőtt már szerveztek egy tárlatot a világháborúról, akkor könyvekkel és illusztrációkkal. Azokat az ismeretanyagokat mutatták be, amelyekről megemlékeznek a történelemkönyvek. Ezúttal a kollégák és olvasók által összegyűjtött levelezőlapok kerültek terítékre.

hirdetés

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy négy év békeidőben nem tűnik hosszúnak. Ellenben háborús körülmények között egy örökkévalóságnak tűnik. A könyvek nem írnak a családok hétköznapjairól, személyes megpróbáltatásaikról. Részben ezért is jött létre ez a kiállítás, hogy a másik oldalt mutassa be. Több mint száz lap gyűlt össze a fiókok, szekrények mélyéről, melyek most bemutathatják az akkori életet.

Ezt követően Szaszák György, a könyvtár munkatársa mesélt el néhány részletet a 101-es gyalogezred hősies történetéből. Az ezred sorsa igen kalandos volt, tagjai az akkori Békés, Csanád és Csongrád megye fiataljaiból álltak össze. Nagy utat jártak be, sokfelé harcoltak és hősiesen helytálltak, mire éppen 100 évvel ezelőtt hazatérhettek.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 3 = 6