Kéményseprés-ügy: nem kötelező, de hasznos!

kéményseprőipari, katasztrófavédelem Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)

Szeptember 15-én elkezdődött a hivatalos fűtési időszak. Mindenkinek érdemes átnézetni, rendbe rakatni otthona fűtőberendezését, hogy az megfelelően működjön és ne ártson az egészségnek.

hirdetés

A rendszeres kéményseprés például szerves része ennek a folyamatnak. Gombkötő Zoltán tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályának szolgálatvezetője a 2018-as törvényi változásokkal kapcsolatban elmondta, január 1-től az egylakásos lakóingatlanoknál nem kötelező a kéményseprés kérése, viszont a társasházaknál ez továbbra is fennáll. Ennek ellenére a szakemberek minden ingatlan esetében javasolják a tisztítást.

hirdetés

A társasházak esetében továbbra is érkezik majd egy értesítő, hogy mikorra lett betervezve az ellenőrzés, amit a katasztrófavédelem kéményseprői a korábbi bevált gyakorlat szerint el is végeznek. Ha kisebb hibát találnak a működésben, annak rendbe hozására a lakosok akár egy évet is kaphatnak, míg a nagyobbakra 30 nap áll rendelkezésre. De erről a kéményseprő az ellenőrzés után tájékoztatást ad.

A legnagyobb probléma, amivel társasházaknál találkoznak, hogy sokszor már be sem engedik a kéményseprőket a megyében. A nyílt égésterű berendezéseknél gyakori a visszaáramlás, ami szénmonoxid-szivárgást jelent, ez veszélyes az ott lakókra. Emellett általános karbantartási hiányosságokkal szoktak még találkozni.

Célszerű előre tervezni az ellenőrzést az egylakásos ingatlanoknál, ugyanis egy októberi kérés esetében valószínű, hogy a szakember csak novemberben tudja megnézni a kéményt. Amint lezárul a szezon, érdemes átgondolni, mikorra időzítsük a berendezések átvizsgálását. Társasházaknál pedig az értesítő eldönti ezt a kérdést.

A szakemberek tartanak attól, hogy az új szabályok ellenére a lakosság továbbra is az államtól várja majd a kéményseprés megoldását, pedig most az öngondoskodásnak kell előtérbe kerülni. Sokan félnek az anyagi vonzatától, hogy ha feltárnak valamilyen hibát, akkor azt sokba kerül majd kijavítani. Pedig a család testi épsége mindenképpen megéri ezt.

A Gombkötő Zoltán tűzoltó alezredessel és Deák Imre kéményseprőmesterrel készült beszélgetésünket itt meghallgathatja:

Gombkötő Zoltán:

 

Deák Imre:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

15 − = 10