Négy sávon: ma jelenik meg a Munkácsy új évkönyve

négy sávon Fotó: Körös Hírcentrum

2018. december 18-án mutatják be a Munkácsy Mihály Múzeum új évkönyvét a Városháza Dísztermében. A Négy sávon azokról az M44-hez kapcsolódó régészeti kutatásokról, leletekről szól, amelyeket a Munkácsy Múzeum régészei fedeztek fel. A kötetről tartott sajtótájékoztatót a napokban Ando György, a múzeum igazgatója és dr. Bácsmegi Gábor, a kötet szerkesztője.

hirdetés

2013-ban a Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsaba önkormányzata fenntartásába került, ami sok újdonságot hozott az intézmény életében – kezdte a tájékoztatót Ando György múzeumigazgató. Többek között ennek eredménye a monografikus kiadványok sora is. Az M44-es egy állandó és kifogyhatatlan téma a békéscsabaiak körében, ezért érdemes a múzeumnak is foglalkozni vele.

hirdetés
négy sávon
Dr. Bácsmegi Gábor és Ando György. Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Bácsmegi Gábor kiemelte, azzal, hogy 2013-ban megváltozott a múzeum könyvkiadási stratégiája, a könyvek stílusa is változott. Nagyobb hangsúlyt kap bennük az ismeretterjesztés. Nyitottak ezzel a lépéssel a nagyközönség felé. A feltárások, melyeket a kötet bemutat, 2015-től 2018 őszéig tartottak. Két részből áll a könyv. Elsőként a régészeti munkafázisokat mutatják be. Erre azért volt szükség, mert munka közben is sokszor állították meg a szakembereket olyan kérdésekkel, hogy hogyan is dolgoznak. A második fejezetben egy virtuális úton a legérdekesebb leleteket és történeteket ismerheti meg az olvasó.

Ásatási és tárgyfotók színesítik a kiadványt. Minden leletnél igyekeznek bemutatni azt a korszakot, amiből a lelet származik, viszont azt leszögezi dr. Bácsmegi Gábor, hogy nem kronológiai sorrendben halad a Négy sávon. A szerkesztővel korábban beszélgettünk már a kötetről, azt a cikket ide kattintva olvashatják el.

 

A sajtótájékoztatón készült hangfelvételt itt meghallgathatják:

 

Az eseményen dr. Bácsmegi Gáborral készült interjút itt hallhatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 40 = 43