Mozgalmas évet zárt a megye horgász közössége

Kifejezetten tartalmasan és mozgalmasan telt a 2018-as év a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége háza táján. Nem hiányozhattak a horgásztörténelmi pillanatok ezúttal sem. Ezek közül pedig egyértelműen kiemelkedett a Magyar Horgászkártya bevezetése – számolt be honlapján a szövetség.

Bár az új év talán az esztendő egyik legkevésbé mozgalmas horgászidőszaka, a KHESZ-tagok számára korántsem telt unalmasan az a néhány hét. A békésszentandrási Sirató-holtágon előző év végén megkezdett ökológiai célú törpeharcsa szelektáló halászat ütemesen zajlott tovább. Ennek eredményeként több mint 19 mázsa törpeharcsától mentesült ez a frekventált szövetségi vízterület. A szentandrási Sirató után a törpeharcsa-varsák a gyomaendrődi Sirató-holtágra kerültek át. Itt a kora tavaszi horgászszezon kezdetéig ugyancsak megtizedelésre kerültek ezek a halállományok. A törpeharcsa gyérítésére csak a téli időszakban adódik mód.

hirdetés

A Szarvas-Békésszentandrási Holt Körös, azaz más néven Kákafoki-holtág egykor méltán népszerű, de az utóbbi években nem használt és növényektől elvadult versenypálya-szakasza horgászok összefogásával sikeresen megújult. A tél vége egyéb vízterületeken is a „tereprendezés” jegyében telt, a békéscsabai Fás-tó parti sávja például a régi nád menetrendszerinti levágásával „szépült” meg.

A március eleji csapadékok közepes mértékű árhullámot okoztak a Körösökön. Az alacsonyabb térszintű hullámtéri részekre, befolyókba is kihúzódó magas víz a koratavasszal szaporodó ragadozó halaknak optimális körülményeket teremtett. Duzzasztókapuk nélküli akadálytalansággal segítette a halak ösztönös vándorlását egész évre kedvezően kihatva a térség élővizeinek halállományára.

horgász
Fotó: KHESZ

Március második felében kétnyaras csukák és kétnyaras pontyok kihelyezésével megkezdődtek az éves haltelepítések. Mind összmennyiségre, mind hektárra vetítve évek óta országosan kiemelkedő arányszámokkal büszkélkedhet a szövetség.

Április első napjaiban a haltelepítés a háromnyaras pontyokkal indult meg. Ez egyben a 2018. évi horgászszezon kezdetét is jelentette. A telepítések innentől úgyszólván folyamatosan zajlottak. A halőrök feladatai nem csupán a telepítő autók körül, hanem szerte a vízpartokon is megnövekedtek. A tavalyi szezon kezdetére már 22 ezer fő fölé növekedett a körös-vidéki tagegyesületekbe tartozó horgászok száma. Számolni lehetett azzal is, hogy a térséget érintő vendéghorgászati kedv is tovább fog élénkülni. A frissen telepített tavaszi vizeken ezúttal is fokozott halőri éberségre volt szükség. Bár sokat javult a szabálykövető horgászmagatartás az utóbbi években, a megengedettnél több hal elbirtoklására most is akadt példa.

A Körösvidéki Sulikupa is már hagyományos tavaszi rendezvény. 2018-ban minden korábbi nevezőszámot meghaladva közel 300 általános iskolás gyermek részvételével zajlottak a selejtezők tíz tankerületi helyszínen. Ez a létszámnövekmény jól tükrözi a KHESZ Ifi Klubja, illetve számos település horgászszervezete által (kiemelten Gyomaendrőd, Békés) kifejtett utánpótlás nevelői-ösztönzői munka hatását. A Sulikupa májusi döntője ezúttal igazán emlékezetes meglepetéssel szolgált a mezőberényi Hosszú-tavon: az elsőséget a köröstarcsai Arany Gusztáv Általános Iskola csupa lánytagból álló csapata szerezte meg.

A májusi halasítások során növendék kecsegék kerültek a Hármas-, Sebes-, Kettős- és Fekete-Körösbe. A 20 dkg átlagsúlyú, 30-40 centiméter testhosszúságú tokhalak visszafogásáról egészen késő őszig érkeztek jelzések a Szövetséghez. Pünkösd idején ismét megrendezésre került a Pünkösdi Félhalmi Nagyhalfogó Verseny, amely nevezőszámban ismét rekordot döntve 80 kétfős csapatot várt a Félhalmi-holtág „ötös” ágára.

2018 legnagyobb horgászközéleti híreként a MOHOSZ ekkor adott ki hivatalos tájékoztatást a Magyar Horgászkártya bevezetéséről, amely innentől fogva gyakorlatilag toplistásan fémjelezte a hazai horgásztársadalom legfőbb közügyét az év végéig.

horgász
Fotó: KHESZ

A nyárvég méltán rangos záróakkordjaként kiemelkedő sikerrel bonyolódott le a több hónapos előkészületi munkát igénylő I. Békés Megyei Vadász-Horgásznap, amely színes programokkal és látogatók ezres sokaságával töltötte meg egy egész napos rendezvény keretében Gyomaendrődön az Erzsébet-ligetet. A rendkívül pozitív visszhangot kiváltó, kuriózum értékű rendezvény az évtizedek óta példaértékű vadász-horgász együttműködés gyümölcseként először jött létre Gyomaendrőd Önkormányzatának támogatása mellett.

2018. szeptember 1-jétől elindult a Magyar Horgászkártya regisztrációja. Ez 2019. január 1-jét követően kiváltani hivatott a jelenlegi papíralapú horgász igazolványt. A kapcsolódó szövetségi elektronikus alkalmazásokkal fokozatosan egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá válik az ügyintézés és az adminisztráció. A szövetség felkészülve az ezzel járó adminisztratív feladatokra, tagegyesületek vezetői és jegyforgalmazói részére interaktív gyakorlati előadást tartott. Valamint kihelyezett regisztrációs pontokon igyekezett segíteni a Horgásztársakat a kártyaigénylésben.

Novemberben szokás szerint gyorsan csendesedni kezdtek a vízpartok. A KHESZ horgászvizek 2018. évi halasításai egészen december elején elhúzódtak, méghozzá nem is akármilyen intenzitással. A november elejétől december elejéig tartó utolsó halasítási ciklusban vegyes keszeg, süllő és csuka állományokból összesen mintegy 475 mázsa került kihelyezésre még az év vége előtt.

Ezzel minden idők legnagyobb éves telepítési programja teljesült a KHESZ vizekre vonatkozóan. Ponty, süllő, harcsa, csuka, vegyes keszeg, menyhal, compó, sügér, balin, kecsege és jászkeszeg került kihelyezésre előnevelt, egy-, két- és háromnyaras korosztályokban, valamint a pontyok esetében 7-11 kilogrammos extra méretben. Az előnevelt ivadékok száma közel egymillióra rúgott. A korosztályos halakat illetően pedig több mint 2800 mázsa lett a múlt évi végelszámolás.

December elején a körös-vidéki horgászok kezébe is érkezni kezdtek az első kipostázott horgászkártyák, így karácsony előtt irodánk több dolgozója is átvehette saját plasztik horgászazonosítóját. Év végére 24 ezer fölé emelkedett a körös-vidéki horgászszervezetek által tömörített horgászok létszáma, illetve a beérkezett közel 130 fogási beszámolóból is látszik a növekvő horgászati kedv.

Szóljon hozzá!

6 + 2 =