Tizenötezer facsemetét ültettünk el a Hármas-Körös árterében

körös, fa Fotó: Körös Maros Nemzeti Park

Tizenötezer facsemetetét ültettek el tél előtt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Hármas-Körös árterében.

hirdetés

Az Igazgatóság egyik fontos feladata a dél-alföldi erdők fenntartása, felújítása. Bár a faültetésre általában az őszi időszak a legalkalmasabb, idén az időjárás ezt nem tette lehetővé. Az ősz ugyanis nagyon enyhe volt, ezért a facsemeték csak november végén, az első nagyobb hidegek megérkezése után hullajtották le lombjukat, azaz csak ekkor váltak alkalmasakká a beültetésre.

hirdetés

Az őszi ültetések mindig sikeresebbek, mint a tavasziak, mivel a talaj a téli időszakban tömörödik legjobban, így a gyökerek jól meg tudnak kapaszkodni, s tavasszal a fiatal fák gyorsan megerősödnek. A legtöbb fát a Hármas-Körös árterének gyomaendrődi, valamint Kunszentmárton és Öcsöd közötti szakaszán, összesen tizenegy erdőrészletben ültettük el.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén évek óta zajlanak az erdősítési, erdőfelújítási munkálatok. A tájidegen nemes nyárasokat fokozatosan lecseréljük őshonos állományokra. Az új telepítéseket folyamatosan gondozzuk, ápoljuk, a kiszáradt fákat pótoljuk.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 31 = 37