A Jármű Szolgáltatási Platform tesztüzemben már működik

jármű Fotó: Marijan Murat/dpa

Ezután még könnyebb lesz a Magyarországon forgalomba helyezett használt autót vásárolni szándékozó állampolgárok ügyintézése. A Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) révén idén ugyanis immáron az azonosítását (ügyfélkapu, telefonos azonosítás, eSzemélyi okmány) követően bárki, a megismerni kívánt jármű rendszámának begépelésével lekérdezheti a kiválasztott gépjármű életútjának lényeges adatait.

hirdetés

Fontos nyomatékosítani, hogy az adatszolgáltatás illeték és díjmenetes, a szolgáltatás igénybevételét követően az információk azonnal az igénylő rendelkezésére állnak. A JSZP https://szuf.magyarorszag.hu weboldal Közigazgatás, Jog menüpontját választva, az Adatszolgáltatás almenüből érhető el. Az első alkalommal történő belépés esetén a JSZP az ügyfél tárhelyére határozatot küld a közvetlen hozzáférés engedélyezéséről. Ezt követően az ügyfél bármennyi keresést indíthat. Az adatszolgáltatás eredményéről egyszerűsített határozatot küld a rendszer az ügyfél tárhelyére.

hirdetés

Az adatszolgáltatásban megismerhetőek az érintett autó műszaki adatai: a járműnyilvántartásban szereplő kilométer-óra adatok, a jármű forgalomban létére és forgalmazási korlátozásaira vonatkozó adatok, illetve az, hogy a járművet körözik-e, továbbá a lekérdezésig nyilvántartásba vett tulajdonosok száma.

Lekérdezhetőek a gépkocsi származásellenőrzésére és eredetiségvizsgálatára vonatkozó alapvető adatok. Az is megnézhető, hogy a jármű rendelkezik-e biztosítással, vagy érintett volt-e káreseménnyel. Csak az idén január 1-jét követően bekövetkezett káresemények, káradatok szerepelnek az adatbázisban. A szolgáltatás január végéig tesztüzemben működik, ezért egyes funkciók még nem érhetők el teljes körűen – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés

  • Az új szolgáltatásnak a károsultja vagyok nem csak én hanem jó pár autós aki a gépkocsiját hirdette !Új gépkocsit vásároltam és régit meghirdettem különböző hirdetési felületen !Egy barátom tájékoztatott ,hogy lekérdezte a kocsimat rendszám alapján és kőrözés alatt áll motor kód alapján !Döbbenten álltam a történet előtt ,ezután a vásárolt gépkocsim rendszámát is megnéztük szintén kőrözést mutat !Tegnap reggel az okmány irodában kezdtem ,hogy szembesüljek a valósággal mire közölték ,hogy semmi gond nincsen !A hölgy jelezte hallott az új szolgáltatásról ,de teszt üzemben van !Igen az én káromra mert aki a hirdetésben látta a rendszámomat az félre lett vezetve ,hogy kőrözik az autómat !Tegnap este felhívtam a szolgáltatást és közöltem velük a valótlan tartalmat !Mire ők teszt üzembe vagyok !Közöltem velük azt is ,hogy jó pár autót saját magam is azonosítottam és szintén azt mutatta hogy kőrözik !Mondtam a hölgynek megteszem a megfelelő lépéseket mert ,annak ellenére ,hogy teszt üzembe vannak engem kár ért ugyan is a gépkocsimat több százan megnézték és nem hívtak fel mert egy azonosítás után a fentieket látták !Iga ,hogy azóta már nem körözik mert egy óra múlva miután lezajlott a telefon beszélgetés újra lehívtam és nem körözik az autót !De ez engem nem vigasztal mert valótlan adatot közöltek a gépkocsimról és ezzel esetleges vevőt elvesztettem!Az ügyben megteszem a jogi lépéseket !

Szóljon hozzá!

+ 79 = 81