Hogyan működik Békéscsabán az utak és járdák síkosságmentesítése?

Fotó: Körös Hírcentrum

Kedd estétől szerda reggelig több centiméter hó hullott és az egész országban kisebb-nagyobb gondok adódtak a havazás okozta csúszós utak miatt. Nem volt ez másképp megyeszékhelyünkön sem, a havazás okozta kellemetlenségeket többen megosztották a közösségi oldalon is. 

hirdetés

Sokan panaszkodtak napközben arra, hogy városunkban nincs megfelelően eltakarítva a hó a járdákról, buszmegállókból, de még a főbb útszakaszokról sem. Természetesen ment a találgatás, a közösségi oldalakon is, hogy kinek és mi a dolga ilyenkor, némely eszmecsere pedig egészen a személyeskedésig fajult. Részben talán ennek is köszönhető, hogy Szarvas Péter polgármester egy bejegyzést hozott létre Facebook oldalán, ahol minden, a hóeltakarítással kapcsolatos tudnivalót leírt. A továbbiakban ezt a bejegyzést olvashatják.

hirdetés

Itt a tél!

Tegnapról mára virradóra sokan megtapasztalhattuk a havazás szép- és árnyoldalait. A gyerekek élvezték a hó adta játéklehetőségeket, míg mi felnőttek azon gondolkodtunk, mennyivel lesz hosszabb a munkába vezető út, vagy mennyi időbe fog telni a havat ellapátolni a járdánkról. A délutáni órákra a város jelentős részén járhatóak az utak és a járdák, de hogyan is működik városunkban az utak és járdák síkosság mentesítése?

Az állami fenntartású utak (például a Bartók Béla út, Bajza utca, Gyulai út, Jókai út, Szarvasi út) síkosság mentesítését a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága végzi. Míg Békéscsaba közigazgatási területén a szilárd burkolatú önkormányzati utak, gyalogátkelő helyek, buszperonok, alul-és felüljárók síkosság mentesítését szerződés alapján a TAPPE Kft. látja el. A cég ügyeletet tart, ha a napi minimum hőmérséklet tartósan + 5 C alatt marad, annak érdekében, hogy a probléma megszüntetéséhez szükséges lépéseket a lehető leggyorsabban hajthassa végre. Deresedés, jegesedés, ónos eső és 5 centiméternél kisebb hóvastagság esetén a vállalkozó feladata a síkosság mentesítő anyag kiszórása. Kézi és gépi hóeltakarítási programot akkor kell indítania és folyamatosan végeznie, ha a leesett hó vastagsága meghaladja az 5 cm-t. Ilyenkor a kézi és gépi hóeltakarítási munkákat először a tömegközlekedéssel érintett utakon és a gyűjtőutakon, majd az alsóbb rendű utakon végzik el több ütemben.

Ha leesik a hó, akkor a lakosságnak is a feladata a saját ingatlana körül található járda síkosságának megszüntetése. Ezt a feladatot az ingatlanuktól számított 15 méterig, de legfeljebb az út széléig tartó területen megépített gyalogjárdákon kell elvégezniük.

hirdetés

Szóljon hozzá!

24 + = 31