Magyar Vöröskereszt: sikeres évet zárt a megyei szervezet

vöröskereszt A véradók napja mindig különleges rendezvény. Fotó: Magyar Vöröskereszt

Jelentősen túlszárnyalták a megye véradói az előirányzott számokat 2018-ban. Viszont Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetének igazgatója azt is elárulta, egyre nehezebb elérni az új véradókat.

hirdetés

A 2019-es év legnagyobb véradó eseményeit, akár napi bontásban, már 2018 októberében elkezdték tervezni. Előbb a helyi, majd a megyei, területi szervezetek, végül az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen készülnek el a beosztások. A november-december mindezek mellett amiatt is intenzív, hogy ilyenkor köszönik meg mind a szervezőknek, mind a többszörös véradóknak az eddigi segítséget.

hirdetés

Nagyon eredményes volt a 2018-as év a véradások tekintetében. Az 50. hétig 20.335 fő véradót terveztek, ezt sikerült túlszárnyalni: 21.040 fő jelent meg. 1700 új véradót sikerült regisztrálni. A túlteljesítés ellenére továbbra is ezt a 21.000 körüli számot határozták meg a 2019-es tervben is. Évről évre nehezebb szervezni a véradásokat. Sokan költöznek el, akár ugye külföldre is, nehéz őket utolérni. A betervezett szám még mindig csupán a lakosság 6 százaléka, és már ez is bőven fölötte van az országos átlagnak. Ha valaki szeretne vért adni, a Magyar Vöröskereszt honlapján követheti, hol, mikor tehetné ezt meg.

Az igazgató örömmel számolt be arról is, hogy azért számos állandó helyszín és rendezvény van már, ahol szívesen látják őket. Kialakult kapcsolataik vannak munkahelyekkel, oktatási intézményekkel, ahova mindig beengedik őket. Azért fontos, hogy a szervezők bemehessenek egy-egy intézménybe, mert a dolgozóknak, iskolásoknak ugye nehezebb eljönni onnan napközben. Sok rendezvényszervező is gondol egyből a véradásra, innen is keresik őket rendszeresen.

Az év vége másik nagy feladata az adománygyűjtések elindítása és koordinálása. December elején a magya négy nagy hipermarketében gyűjtöttek tartós élelmiszereket, édességet. Gyűjtöttek a járási hivatalok, sportegyesületek, és természetesen magánszemélyek is. Olyan 4-4500 kg tartós élelmiszert sikerült gyűjteni. A cipősdoboz akció is sikeres volt, emellett nagyon sokan ajánlottak fel használt ruhákat.

2019-ben is folytatja fő feladatait a megyei szervezet. A véradások lebonyolítása mellett az elsősegélynyújtás népszerűsítése és oktatása egy nagyon fontos feladat még. A leendő gépjárművezetőknek ez ugye elengedhetetlen. Folytatódik a Vöröskereszt Hősképző programja is, amely minden hónapban egy egésséggel kapcsolatos témában ad át fontos ismereteket.

A Tóth Zoltánnéval készült teljes interjút itt hallgathatják meg:

 

Kövesse a Körös Hírcentrumot Facebookon!

hirdetés

Szóljon hozzá!

19 + = 21