59-en fagytak halálra a szeptemberi hideg napok óta

Fotó: Pixabay

Magyarországon 59-en fagytak halálra szeptember hideg napjai és január 2. között – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum vasárnap.

Az emberjogi társadalmi szervezet szerint a hajléktalantörvény október 15-i életbe lépése óta 52-en hűltek ki végzetesen. A fagyhalál áldozatainak többsége fűtetlen otthonában halt meg, vagy kórházba szállítása közben, illetve beszállítása után, mert már nem tudtak rajta segíteni.

hirdetés

A békéscsabai hajléktalanszállón lakókonténerekben alakítottak ki átmeneti szállást a fedélnélkülieknek. A Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény vezetője, Varga Éva korábban elmondta, a konténer szállásokban  tágasabb körülmények között tölthetik idejüket a rászorulók. A mozgáskorlátozottak számára pedig külön rész lett kialakítva.

Figyeljünk a környezetünkben élőkre, különösképpen a magányos, idős emberekre! Amennyiben átmeneti segítségre lenne szüksége Békéscsabán, az alábbi elérhetőségek állnak rendelkezésre:

Hajléktalanok Átmeneti Szállása és Nappali Melegedő
5600 Békéscsaba Gyár utca 16.
Telefon: 66/638-568

Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona
5600 Békéscsaba Bartók Béla út 24.
Telefon: 0666/638-856

Ha komplex segítségre szorul, keresse a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársait!

Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
5600 Békéscsaba, Szabadság tér 9/1.
Telefon: 0666/637-063

Gyulán, és a környező településeken fedél nélkül élő emberek komplex ellátásáról a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által fenntartott intézmény gondoskodik. A Segélyszervezet gyulai központja a hajléktalanok teljes körű, személyre szabott ellátását biztosítja. Az év minden napján 24 órában a rászorulók rendelkezésére áll.

Szociális és Fejlesztő Központ, Gyula Hajléktalan ellátás
5700 Gyula, Zrínyi tér 2.
Telefon: 0666/562-740

Orosházán a hajléktalan személyek ellátását az Egységes Szociális Központ biztosítja.

Egységes Szociális Központ
5900 Orosháza, Szabó Dezső u. 1.
Telefon: 0670/953-5281

Ha Békés városában kérne segítséget, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ áll rendelkezésre.

Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ
5630 Békés, Jantyik Mátyás u. 1.
Telefon: 0666/414-840

A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ felé, 2019. január 1-től online, anonim módon is jelezni lehet, ha a téli időszakban fűtetlen, nem lakhatás céljára szolgáló épületben élő személyről szeretnének bejelentés tenni az állampolgárok. A jelzés azonnal befut a kapcsolattartóhoz, aki haladéktalanul intézkedést kezdeményez. Ha bejelentést szeretne tenni az intézmény honlapján, ide kattintva megteheti.

A hajléktalanellátásban a krízisidőszak november elejétől április végéig tart, ebben az időszakban fokozott figyelemmel és gondoskodással fordulunk nehéz helyzetbe került embertársaink felé!

Szóljon hozzá!

22 − = 20