Energiatakarékosság: otthon kell kezdeni!

Fotó: Pixabay

A környezetvédelem egyik legfontosabb eleme az energiatakarékosság. Az égők, a fűtés, a komplett ház is lehet már energiatakarékos. De mit is jelent ez utóbbi pontosan? Hosszú távon ezek az újítások jelenthetik a megoldást.

hirdetés

Közismert tény, hogy a világ energiaigénye egyre növekszik, ami pedig egyre nagyobb költségeket és környezeti problémákat okoz – írja a Greenfo. Az energiahatékonyság javításának fontosságával már jó ideje foglalkozik a hazai ingatlanpiac és el is indultak a változás útján. Megjelent a panelprogram, a kötelező energetikai tanúsítvány és valamennyi korszerű, modern megoldás is. Ezeknek köszönhetően ma már otthonunk energiaigényét anélkül csökkenthetjük, hogy az kényelmünk rovására menne. Kérdés, hogy az emberekben tudatosult-e már az említett probléma súlya. Ingatlanvásárlásnál, -építésnél számításba veszik-e, valamint hajlandóak-e az energiatakarékosság miatt többet fizetni?

hirdetés
Minden, amit az okos házakról tudni kell

Amennyiben tartós megoldást szeretnénk, akkor az energiahatékony házak mellett érdemes letenni a voksunkat. Típusokat tekintve megkülönböztetünk passzív, hibrid, zöld és készházakat. Egy passzív ház fűtési energiaigénye 15 kWh/m²/év, míg egy mai „A” energiaosztályú ház energiaigénye ennek duplája. Egy ilyen házban tudatosabban kell lakni a polisztirol falazat miatt, ugyanis az ilyen légtömör épületben a levegő kis fajsúlya miatt gyorsan megváltozhat a belső hőmérséklet. A hibridház olyan épület, amely a hagyományos építési technológiák és a passzívházak előnyeit gazdaságosan ötvözi. A fokozott hőszigetelésű épületek esetében a takarékosság a gázfűtés és a geotermikus rendszerek optimális kombinációjában lelhető fel.

A zöld épületek több energiát megtakarító funkcióval rendelkeznek. A megújuló energiák hatékony felhasználásán túl, egyre gyakoribb elvárás az is, hogy elektromos autó töltőállomás legyen az épületben. Vagy ha lakásról van szó, akkor mindegyikbe külön szabályozható, de központi rendszerre csatlakozó klímát telepítsenek. A készházak ma már 6-8 hónap alatt költözhetők, az építkezés pedig mindössze 4-5 hónapot vesz igénybe. A könnyűszerkezetes épület ‘részeit’ gyárban, ipari körülmények között teljes hosszban és magasságban készítik el. Ezt követően a kész darabokat speciális járművekkel szállítják a helyszínre és ott szerelik össze a már kész alapra. Amellett, hogy előállításuk környezetkímélő, még energiatakarékosak is, mivelhogy egy szabványos készház fűtésenergia-felhasználása négyzetméterenként évi körülbelül 20 kWh.

energiatakarékosság
Forrás: Greenfo
Energiatakarékosság az ingatlanpiacon

Az előző évi adatok szerint a háztartások energiafogyasztása igencsak megugrott. Ezzel szemben idén már egyre többen törekednek kisebb-nagyobb energiahatékony fejlesztésekre, valamint a vásárlás vagy építkezés során is figyelembe veszik a megtakarítás lehetséges alternatíváit. 2017-ben végeztek egy kutatást, melyben felmérték, hogy különböző ingatlanra vonatkozó jellemzők milyen mértékben fontosak az emberek számára. Egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett értékelniük többek között azt is, hogy az energiatanúsítvány besorolási kategóriája mennyire lényeges számukra. Az összesen 3760 kitöltőből – melyek között városban, megyeszékhelyen és fővárosban élő is volt – 728-an maximális, 10 ponttal minősítették az említett kategóriát. Ezzel szemben, 293 válaszadónak egyáltalán nem volt fontos, hogy milyen energiaosztályba tartozik egy ingatlan.

Az elmúlt időszakban nagy népszerűségnek örvendtek a panelprogramos korszerűsítések, ahol is a homlokzati hőszigetelés és nyílászáró-cserék révén jelentős hőveszteség-csökkentésre került sor az abban részt vevő lakásoknál. Emellett az egyedi fűtésmérés is jelentősen csökkentette a tulajdonosok rezsiköltségeit. A legújabb európai uniós szabályozás szerint 2021-től csak az új szabványnak megfelelő lakóházak építését engedélyezik. Azaz csak közel nulla energiaigényű épület épülhet. Ez a típusú kontroll közintézmények esetén már 2019-től érvényben lesz.

Ezekre érdemes odafigyelni

Az építkezési és vásárlási kedvet növelheti a CSOK is, mivel ez a kedvezőbb energia besorolású lakások felé próbálja terelni a vásárlókat. Ugyanis minél kedvezőbb – legalább „A” vagy annál jobb – energia besorolást kapott az adott ingatlan, annál több támogatás igényelhető. Energiatakarékos ingatlan vásárlása vagy építése esetében alaposan meg kell vizsgálni az átlagos négyzetméterár különbségeket, hogy ne érjenek meglepetések. Míg a kisebb korszerűsítések nem jelentenek túl nagy ráfordítást, addig a komoly újítások már jelentős pénzbefektetést kívánnak. Sokan egyébként tartanak attól, hogy az okos házakra fordított összeg nem térül meg. Azt azonban érdemes tudni, hogy az energiatakarékosság értéke ma már egyre inkább nő, míg a magas energiaigényű házaké csökken.

hirdetés