Dinoszaurusz maradványait találták meg az olasz Alpokban

dinoszaurusz Fotó: Gabriele Bindellini / phys.org

Hatalmas húsevő, négy ujjú dinoszaurusz maradványait tárták fel az olasz Alpokban paleontológusok. A mintegy 200 millió éve, a kora jurakorban élt ragadozó dinoszaurusznak a Saltriovenator zanellai nevet adták.

Ez az első jura időszaki dinoszaurusz, amelyet Olaszországban találtak. A milánói Természettudományi Múzeum szakemberei szerint ez a legősibb ismert ceratosaurus. Emellett a legnagyobb termetű húsevő dinoszaurusz (súlya egy tonnát nyomott), amely ebből a földtörténeti időszakból származik – olvasható a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

hirdetés

A ceratosaurusok a theropoda dinoszauruszok egy csoportja. Az egyik elmélet szerint a ceratosaurusokhoz tartoznak a késő jura és a késő kréta korok között élt olyan theropodák, mint a ceratosaurus, az elaphrosaurus és az abelisaurus. Ezek fosszíliáit főleg a déli féltekén találták meg.
Az újonnan azonosított őslény maradványainak megkövesedése és azok felfedezése felvillanyozta a tudósokat. A maradványokon talált nyomok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az állat teteme a tenger mélyére került. Majd az ott élő tengeri állatok rágcsálhatták azt, mielőtt a tenger mélye elnyelte. Akkor került a szárazföldbe, amikor mintegy 30 millió éve az Alpok formálódni kezdett.

“Csoda, hogy túlélt ennyi eseményláncolatot. Elsodorta a tenger, majd úszott a felszínen, elsüllyedt és majszolták a tengeri állatok. A mélytengeri áramlatok megmunkálták, eltemették, majd egy hegyláncba emelkedett. Végül nem olyan rég robbanóanyagok szétrobbantották” – magyarázta Cristiano Dal Sasso, a múzeum paleontológiai osztályának kurátora.

A maradványok feltárása bonyolult művelet volt, mert ipari munkások dinamittal felrobbantották a bányát, amely a megkövült tetemet rejtette. A robbanás több száz darabra törte a fosszíliákat. A megkövült csontokra 1996-ban bukkant a Milánótól mintegy 80 kilométerre északkeletre fekvő Saltrio közelében lévő márványbányában egy amatőr fosszíliavadász. Del Sasso és kollégái ez után szállták meg a térséget és tárták fel a maradványokat. A feltárt 132 csont közül sok töredezett, de elég bizonyítékot találtak arra, hogy ennek a dinoszaurusznak négy ujja volt. Az S. zanellai nagy testű volt, mintegy nyolc méter hosszú – számolt be az MTI.

Szóljon hozzá!

+ 51 = 52