Szlovákiában mutatkoztak be a csabai öltözéktervező iparművészek

öltözéktervező Forrás: Munkácsy Múzeum

Mint-A-Forma címmel rendezték meg Bányai Inez és Csuba Anita öltözéktervező iparművészek kiállítását és a hozzá kapcsolódó divatbemutatót a szlovákiai Tőketerebesen működő Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központnak helyt adó Andrássy-kastélyban.

hirdetés
öltözéktervező
Forrás: Munkácsy Múzeum

A két iparművész alternatívákat mutat egy mindannyiunk által beszélt nyelven, az öltözékek nyelvén fogalmazva meg gondolatait, a jelenidejűséget igazoló szemléletet és stílust képviselve. Bár a stílusuk heterogén, pályájuk alakulásában jónéhány kapcsolódási pontot fedezhetünk fel – olvasható a múzeum honlapján. Mindketten Békéscsabán születtek, abban a dél-kelet-magyarországi városban, amelynek múzeuma huszonhárom éve dolgozik együtt a Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központtal.

hirdetés

Mindketten igen korán megtalálták az őket érdeklő témát, a helyi Ruhaipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző női ruha készítő szakán tanultak. Majd öltözéktervező diplomát szereztek az iparművészeti képzést folytató Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Tanulmányaik egy-egy évét Inez és Anita is a világ egyik legjobb divatiskolájában, a London College of Fashion képzésén töltötte Erasmus ösztöndíjjal. Mindketten visszatértek Békéscsabára és művésztanári állást vállaltak. Jelenleg a Szeberényi Gusztáv Evangélikus Művészeti Szakgimnázium textil szakának pedagógusai.

Rendszeresen részt vesznek öltözék kiállításokon és divatbemutatókon. Közös tárlatokat is szerveznek. Mindketten a – többségében helyi művészek tömörítésére hivatott – Békéstáji Művészeti Társaság tagjai. Békéscsaba kortárs művészeti életének meghatározó tényezői, aminek okán szerette volna a Munkácsy Múzeum munkásságukat a szlovák partnerintézmény látogatóinak is bemutatni.

A divatbemutatót 2018. december elején rendezték, a kiállítást 2019. március 20-ig tekinthetik meg a látogatók gróf Andrássy Gyula egykori kastélyában. Az épületet az 1860-as esztendők legszebb asszonyának tartott Kendeffy Katinka és férje, a mindig választékos és elegáns megjelenésű gróf Andrássy Gyula lakták, akit a hatvanas évek első számú férfi mintaképeként valamint az asszonyi szívek megdobogtatójaként ismertek.

hirdetés

Szóljon hozzá!

8 + 2 =