A szőlőültetvény is szóba került az ülésen

szarvas péter Fotó: Körös Hírcentrum

December közepén ült össze ismét Békéscsaba képviselő-testülete. Az ülés után pedig Szarvas Péter polgármester, Nagy Ferenc alpolgármester és Borbola István polgármesteri fejlesztési tanácsadó közösen tartottak közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatót. A közgyűlés legfontosabb napirendi pontjairól korábban a polgármester már adott interjút a Körös Hírcentrumnak, az ebből készült cikket itt olvashatják el.

hirdetés

A városvezető elsőként a jövő évi költségvetésre való felkészülést, az új költségvetés koncepcióját emelte ki. 2019 is a fejlesztések éve lesz Békéscsabán. Folytatódik a piac fejlesztése, új kerékpárutak építésébe kezdenek, a védőnői centrum és a nyomdai képzőközpont kialakítása is elindulhat. Körülbelül 50 milliárd forint lesz a jövő évi költségvetés, ennek 65-70 százalékát fordítják beruházásokra, a fennmaradó részt pedig az alapvető működésre. A végleges költségvetést a februári ülésen fogadják majd el.

hirdetés

A közterület-használat díjait átlagosan 3,6 százalékkal növelte a testület. Ez az emelés az elmúlt évi inflációval megegyező összegű. A vagyoni ügyek között tárgyaltak a képviselők a bölcsődei férőhelyek bővítéséről, amire állami támogatást lehet majd pályázat útján nyerni. Békéscsabán jelenleg négy bölcsőde van, mindegyik iránt nagy az érdeklődés, és az igények nőnek. Olyan 20-25 férőhelyre lenne most szükség. Lehet pályázni új intézmény megépítésére vagy egy meglévő épület átalakítására. Körülbelül 30-36 férőhely kiépítésére van lehetősége az önkormányzatnak, ugyanis a pályázat csak 85 százalékban támogatja a fejlesztést.

A csabagyöngye szőlőültetvény is szóba került az ülésen, bár kicsit váratlanul – fogalmazott a polgármester. Az egyik képviselő kérdezte a véleményét az ültetvény munkájáról. Szarvas Péter elmondta, hogy tiszteli és becsüli mind Stark Adolf, mind dr. Mohácsy Mátyás munkáját és örökségét. Viszont takarékos munkát kér a szőlőültetvény fenntartóitól.

Nagy Ferenc a 2018-as költségvetés módosításával kapcsolatban megosztotta, hogy mindig izgalomra ad okot, hogyan zárja az évet a város. Még decemberben is találtak módosítani valót, ebből is látszik, mennyire változó a költségvetés. Lettek újabb bevételi források, aminek köszönhetően kiadásokat, eszközbeszerzéseket is tudtak foganatosítani. A plusz bevételekből az intézmények is kaptak anyagi támogatást.

Borbola István az ipari parkok, iparterületek kiépítéséről, fejlesztéséről tájékoztatott. A Kétegyházi és a Csanádapácai úton is van olyan területe a városnak, ami még nem hoz hasznot. A közel 20 hektáron a tervek szerint kiépítik a közműveket, uniós forrásból. A Kétegyházi úton mintegy nettó 128 millió forintból, a Csanádapácai úton pedig körülbelül nettó 300 millió forintból alakítják ki a szükséges infrastruktúrát. 2020 második félévére készülhet el a beruházás, ami remélhetőleg még több befektető céget vonz majd a városba.

A sajtótájékoztatót itt meghallgathatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 8