A megyei vaddisznó-állományt nem érinti az afrikai sertéspestis

vaddisznó

A vaddisznó társas vadászat járványügyi szabályaival kapcsolatban hirdettek ingyenes járványvédelmi vadászképzést és vizsgát a megye hivatásos vadászai és sportvadászai számára.

hirdetés

Az előadások keretében elhangzott: a megye házi sertés állománya jelenleg mentes a kórokozótól, az afrikai sertéspestis vírus emberre nem veszélyes. De a kórokozó rendkívül ellenálló, specifikus védekezési módszer, vakcina egyelőre nincs ellene, a betegséggel kapcsolatosan a legfontosabb a megelőzés, melynek egyetlen módja a behurcolás megakadályozása. Nem szabad összekeverni a sertéspestissel, ami ellen már tud az ember védekezni. Egy új betegségről van szó, ami ellen remélhetőleg a jövőben szintén lesz oltás.

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete, valamint a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke hangsúlyozta, sajnos fontossá vált, hogy beszéljenek erről a problémáról, és felkészüljenek az illetékesek Békés megyében is. Ukrajnában, Romániában már ott van az afrikai sertéspestisjárvány. Ugyan megyénkben még nem találtak fertőzött egyedet, de Szabolcs és Heves megyében már volt.

A hivatásos vadászokat és a sportvadászokat hívták meg a képzésre. Megtanulhatták, mit kell tenni abban az esetben, ha elhullott vaddisznót találnak, amit nem vadászok ejtettek el. Nyilván nem csak az afrikai sertéspestis miatt pusztulhat el egy állat, de megelőzésképpen mindegyiket megvizsgálják. Eddig fertőzött vaddisznót nem találtak. Megyénk alapvetően apróvadban gazdag vidék, nyúl, fácán és őz van nálunk. 40-50 évvel ezelőtt még nem is ismerték, nem látták a vaddisznót ebben a térségben. Jelenleg kb. 1500-at ejtenek el évente, és egy 1500-as törzsállományt is nyilvántartanak. A vaddisznó, mint minden más vad, a legjobb életfeltételeket keresve mozog. Így a számok is változnak.

A magyar állategészségügy jól végzi a dolgát, mióta ez a betegség megjelent, azóta járvány még nem tört ki. Ami még fontosabb, hogy a betegség a háziállat-állományt egyáltalán nem érte el. Ahol felüti a fejét az afrikai sertéspestis, ott vadászati szempontból komoly szankciók lépnek életbe. 90 napra akár fel is függeszthetik a társas vadászatot. Hrabovszki János megosztotta, hogy ehhez hasonló képzés nem nagyon volt még az országban, de fontosnak tartják a vadászok felkészítését. Mint mondja, az afrikai sertéspestisnél még csak a megelőzés lehetséges.

A Hrabovszki Jánossal készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

84 − = 77