Újkígyóson fontos szerepe van a kézilabdának

Kép: FISE / Facebook

Újkígyóson komoly múltja van már a kézilabdának. Régen csak a felnőttek játszottak, ma már az utánpótlás-nevelésen is nagy a hangsúly.

hirdetés

Buday Vera, az újkígyósi Felföldi István SE kézilabdaedzője már kisgyermekkorától foglalkozik valamilyen formában ezzel a sportággal. Édesapja vitte el először tízévesen a Békéscsabai Előre NKSE csapatába, azóta tart a szerelem. Újkígyóson is komoly hagyományai vannak már ennek a sportnak, viszont akkoriban női csapat még nem volt. 18 éves koráig ezért Vera is Békéscsabán játszott. Majd kiöregedett az ificsapatból, viszont a felnőttekhez az ő posztjára nagyon nehéz volt bekerülni. Ezért el is kanyarodott a kézilabdától néhány évre. A fodrász szakmát tanulta ki érettségi után.

hirdetés

1997-ben alakult egy női csapat Újkígyóson, az édesapja, Buday György segítségével. Azóta számolják a női szakosztályt is az egyesületnél. Rengeteg átalakulás történt azóta is. Az utánpótlásnevelés például egyre nagyobb hangsúlyt kap. Vera NBII-ig jutott a csapattal, majd elgondolkodott az edzői pályán. Szeretett volna akkor is a kézilabdával foglalkozni, amikor már aktívan nem játszhat, így egyértelmű volt, hogy edzőként is helyt akar állni a klubnál.

újkígyóson
A kicsik sportoltatása kiemelt cél. Kép: FISE / Facebook

Hogy még jobb rálátása legyen a megyei sportéletre, több mint egy éve főtitkári pozícióban a Békés Megyei Kézilabda Szövetségnél is dolgozik. Lassan már öt éve abbahagyta az aktív sportot, de így sem unatkozik egy percig sem. Edzi a felnőtt női csapatot és az utánpótlás néhány korosztályát is. Egy 12-14 éves csapata, és egy általános iskolás 2-3. osztályos csapata van jelenleg. Bár ő maga sokáig játszott aktívan, azt vallja, hogy nem kell mindenkinek ezt az utat követni. Azért foglalkoznak minél kisebbekkel, hogy a sportot, a mozgást magát szeressék meg. Egy közösséghez tartozni a sikerek és a kudarcok mellett is nagyon jó érzés és építi a fiatalokat.

Viszont az elmúlt harminc évet nézve, akár egészében, akár 5-10 éves ciklusokban, nagyon sokat változott a világ – szögezi le az edző. A gyerekeknek nagyon sok lehetőségük van, ami eltereli őket a sportról, és a szülők is sokat változtak. Nehéz őket az egyesületnél tartani, ezért vezették be korábban a kicsik versenyeztetését is. Tét nélkül, tehát nincs góllövő lista vagy tabella, csak az élmények.

Az élmények gyűjtésére szolgál a FISE karácsony is, ahol a régi játékosok léphetnek pályára egy napon a legkisebbekkel. Az egész egy évfordulóval kezdődött öt évvel ezelőtt. Akkor volt 25 éve, hogy a férfi együttes felkerült az NBI/B-be. Akkor össze akarták hozni a régi csapat tagjait az éppen aktuálisan játszó csapattal. Karácsony környékére időzítették, és pályára vitték az összes korosztályt. Ezen a napon a szülőknek lehetőségük van megnézni a gyerekeket, akik akár egymás ellen, akár egy ellenfél csapattal játszanak egy-egy mérkőzést. A napot a felnőtt csapatok játéka zárja, majd egy bál keretében ünnepelnek közösen.

A Buday Verával készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 14 = 17