Az alma sokat segíthet az egészség megőrzésében!

alma Fotó: Körös Hírcentrum

December 5-én Békéscsabára érkezett az ,,Alma, a természet oltalma” fogyasztásösztönző kampány, amelynek célja, hogy a lakosság több gyümölcsöt, több almát egyen. Legyen része ismét az étkezésnek ez a hazai, valójában nagyon jó minőségű gyümölcs.

Magyarországon nagyon kevesen fogyasztanak almát, és általában gyümölcsöt is a magyarok egyharmada nem fogyaszt rendszeresen. Az elmúlt 10-15 évben mondhatni megfeleződött az almafogyasztás hazánkban, pedig ez a gyümölcs tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Ezért kezdett közös kampányba idén ősszel az Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum – mondta el Ondré Péter, a centrum ügyvezető igazgatója.

hirdetés

A piac kiváló helyszíne volt a rendezvénynek, hiszen tradicionálisan ezen a helyen találkozhat a fogyasztó és a termelő. A békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvoda 50 gyermeke is meghívást kapott a programra, megkóstolhatták, megtapasztalhatták, miért is jó ez a gyümölcs. Ondré Péter ezzel kapcsolatban megosztotta, hogy a változtatást mindig fiatal korban kell elkezdeni. Később ezekből a kicsikből lesznek a remélhetőleg egészségesebb felnőttek. A fővárosban és a nagyobb almatermelő régiókban tartanak ehhez hasonló kóstoltató, figyelemfelhívó rendezvényeket, szükség van ezekre az alkalmakra.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke arról számolt be, hogy az alma igen előkelő helyen szerepel a gasztronómiánkban. Azért is különleges, mert a megfelelő körülmények között sokáig tárolható. Karácsonykor például almás rétes rendszeresen kerül a családok asztalára. Ha valaki pedig különleges ízekre vágyik, ezt meg is bolondíthatják akár gesztenyével, akár mandulával, narancshéjjal a kreatív szakácsok.

Szarvas Péter polgármester is azt a mondást idézte, hogy “Minden nap egy alma az orvost távol tartja”. Ennél jobban nem is lehet kifejezni, miért érdemes kiemelt hangsúlyt fektetni ezen gyümölcs népszerűsítésére. A polgármester és családja számára is fontos kérdés ez, ha teheti, ő maga is minél többet eszik belőle. A nálunk termelt gyümölcs kiváló minőségű és sok gazdálkodó választja már a bio termesztést, így ez is elérhető a vásárlóknak. A vonatkozó jogszabályok szerint az elmúlt 4-5 évben a gyermekétkeztetésben is megnőtt a gyümölcs- és zöldségfelhasználás. Ezzel is népszerűsítik az egészséges étkezést.

A városvezető a piac, a vásárcsarnok fejlesztéséről is tájékoztatott. Megnyugtatta a békéscsabaiakat, hogy december közepére véget kell érni a munkálatoknak, hiszen mind az eladóknak, mind a vásárlóknak azt ígérték, hogy az ünnepekre visszafoglalhatják a csarnok felújított épületét. Az aktuális állapotokról mi is beszámoltunk, ezt a cikket ide kattintva olvashatják el.

 

Az Ondré Péterrel készült interjút itt meghallgathatják:

 

A Prohászka Bélával készült interjút itt érhetik el:

 

A Szarvas Péterrel felvett interjút itt hallhatják:

 

A rendezvényen készült fényképek: