A mézfogyasztás népszerűsítése a fesztivál fő célja

December 7. és 9. között kerül megszervezésre Gyulán a 11. Méz- és Mézeskalács Fesztivál. A méhviaszgyertyák versenye és az Év Kiváló Magyar Méze verseny díjazott mintáinak kóstoltatása új elemként szerepel a programban.

A három nap programja a már kialakult hagyományokat követi. Pénteken délután a gyulai városházán lesz az ünnepélyes megnyitó, amelyet a lovagrendek felvonulása követ. A gyulai várig vonulnak, ott pedig felavatják az új Mézlovagokat. A napot a Gyulai Várfürdő Mézes szauna varázsa zárja. Szombaton regionális szakmai nap és vásár kerül megrendezésre. Ezen alkalommal hirdetik ki a mézverseny eredményeit is – mondta el Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója.

hirdetés

Az előzetes hírek, és a méhek szempontjából az év első felében nem ideális időjárás ellenére az idei versenyre is éppen elég minta érkezett. Éppen annyi, amennyit a zsűri még tud értékelni, nem kellett plusz tagokat felkérni. A közel háromszáz mintából viszonylag kevés volt a repce és a napraforgó, ezen növények virágzásakor a méhek még nem voltak teljesen éberek és aktívak.

A szakmai előadások is érdekesek lesznek – nem csak a méhészeknek. Szó lesz a magyar méhészet helyzetéről, az osztrák méhészet technikáiról, és természetesen a méhek aktuális betegségeiről. Amire mindenki már nagyon kíváncsi, az egy méhészeti hanganalizátor és rendszerező applikáció bemutatása. Ez a fejlesztés nagyban megkönnyítheti a méhészek életét a jövőben. Sajnos a napraforgón tapasztalt méhelhullásra még nincs tudományos válasz, még keresik a kutatók az okokat. Ezt is nagyon várja már a méhésztársadalom.

Petrucza Zoltán, a fesztivál szervezője újdonságként említette a méhészeti termékek között megjelenő méhviaszt. A méhviaszból öntött gyertyáknak külön versenyt is szerveztek. Gyulához kapcsolódik az első méhviaszgyertya-öntő műhely, ennek a megmaradt eszközeit, tárgyait a helyi múzeum vette gondozásába. Most pedig a rendezvény látogatói is megtekinthetik.

A szervezők megosztották, hogy a szakmai találkozón túl az érdeklődő családokkal szeretnék megismertetni a mézek fajtáit és jótékony hatásait. Éppen ezért meg lehet majd kóstolni a mézversenyre érkezett variációkat is. A kóstolást azonban a méhészeknek is ajánlja Petrucza Zoltán, hogy fel tudják ismerni ők maguk is a különbséget a tájegységek mézei között.

A mézeskalácsok tekintetében is lesz újdonság a programok között. Egy mézeskalácsvárost szeretnének Gyulán létrehozni. Tulajdonképpen magát a fürdővárost szeretnék mézeskalácsból felépíteni. Egyelőre népszerűnek tűnik az ötlet a mézeskalács-készítők körében. A kész alkotást vasárnap, a gyermekprogramok idején mutatják be. A további részletekről tájékozódhatnak a rendezvény honlapján.

Az Árgyelán Jánossal és Petrucza Zoltánnal készült teljes interjút itt meghallgathatják:

A korábban a témában íródott cikkünk ide kattintva elérhető.

Szóljon hozzá!

31 + = 33