Ez a pókfaj póktejjel táplálja utódait

Fotó: Chen Zhanqi

A faj nőstényei rendkívül gondoskodóak.

hirdetés

Egy új kutatás szerint az érintett faj nőstényei a tehéntejnél négyszer több fehérjét tartalmazó folyadékkal táplálják utódaikat – számol be az IFLScience. A Kínai Tudományos Akadémia csapata azután kezdte el vizsgálni a Toxeus magnust, hogy felfedezték: az ízeltlábúak a hangyákhoz hasonlóan bolyokat alakítanak ki, ahol több egyed él együtt.

hirdetés

Csen Csancsi, a csapat vezetője szerint megfigyelésük meglepő, hiszen eddig úgy hitték, hogy a faj nem kolóniákban él. A kutatók arra kezdtek gyanakodni, hogy a bolyépítésnek a késleltetett szülői gondoskodáshoz lehet köze, elméletüket pedig tesztelték is.

A szakértők észrevették, hogy bár a nőstények nem térnek vissza táplálékkal, utódaik mégis tovább növekednek. Mikor Csancsiék mikroszkóppal is megvizsgálták az anyapókokat, felfedezték, hogy potrohukból tápláló folyadék szivárog.

Mint kiderült, a nőstények a fészkekben folyadékcseppeket hagynak, amiket aztán a fejlődésben lévő pókok felszívhatnak. Egy hét után az anyák már nem rakták le a cseppeket, ehelyett az utódoknak közvetlenül anyjukkapták a táplálékot. Mikor a tudósok meggátolták a nőstényeket a tejképzésben, a növendék pókok megálltak a fejlődésben, majd elpusztultak. A jelenséget laboratóriumi és természetes környezetben egyaránt megfigyelték.

Az anyapókok legalább 20 napig táplálták kicsinyeiket, később pedig, miután az utódok elég éretté váltak a vadászatra, az anyák tovább támogatták őket, többek közt a vedlésben is segítettek.

A megfigyelések alapján a megfelelően táplált nagy része elérte a normál testméretet, és egészséges felnőtté fejlődött. Bár az utódgondozás során az anyák igen törődőek voltak, később csak a nőstény leszármazottaiknak engedték meg, hogy visszatérjenek a fészekbe. A jelenség hátterében feltételezhetően a beltenyészet elkerülése áll.

National Geographic

hirdetés

Szóljon hozzá!

3 + 7 =