Kedden többfelé havazhat

hóesés, hó

Mediterrán ciklon hoz szeles, csapadékos időt, illetve jelentős lehűlést, kedden többfelé havazhat.

Kiadós csapadékkal, széllel és jelentős lehűléssel mediterrán ciklon éri el hazánkat.

hirdetés

Már délutántól egyre többfelé elered délnyugat felől az eső, a hét első napján pedig országszerte kiadós csapadékra van kilátás, többfelé 20, helyenként 30-40 mm-t elérő mennyiséggel. A déli tájak kivételével gyakran élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél. Reggelhez képest szinte semmit sem emelkedik délutánra a hőmérséklet, 5 és 10 fok közötti értékeket mérhetünk.

Estétől a nyugati és északi országrész hegyvidéki tájain, kedden észak-északnyugat felől egyre többfelé Délen, délkeleten marad az eső, de mennyisége itt lényegesen kevesebb lesz. Több csapadék északon, északnyugaton várható, a magasabb hegycsúcsokon 10-20 cm hó is hullhat, de síkvidéki területen is összejöhet néhány centiméter szerda hajnalig. Élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz a légmozgás, néhol hófúvás is lehet. Hajnalban és napközben is -1, +5 fokot mutatnak majd a hőmérők.

Szerdán északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet, de a délkeleti, keleti országrészben még előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás. Továbbra is élénk, északkeleten és nyugaton erős lökések kísérhetik a szelet. Hajnalban szinte már mindenhol fagyni fog, napközben -1, +4 fok várható.

Csütörtökön és pénteken szárazabb, hidegebb idő várható. Hajnalonként a hófödte tájakon akár -10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, és napközben is az ország egy részén fagyni fog. Ugyanakkor több lesz a napsütés, csapadékra nem kell számítani -írja az Időkép.