Még egyeztetnek a gyulai patikai ügyelet változásáról

patikai Fotó: Körös Hírcentrum

A patikai ügyelet ügyéről, valamint egy fontos turisztikai lehetőségről tartott sajtótájékoztatót dr. Görgényi Ernő polgármester és Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai NKft. ügyvezetője.

2018-ban Gyula városa lesz a tihanyi Garda Fesztivál díszvendége. A polgármester azzal kezdte beszámolóját, hogy a fürdőváros számára nagyon fontos a belföldi turizmus. Ezért az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy erősítse kapcsolatát azokkal a településekkel, amelyeknek szintén jelentős a turizmusa. És amelyek emellett a Gyuláéhoz hasonló kulturális értékekkel is rendelkeznek. Ezek sorába tartozik Tihany például. Ezért kérték fel ezt a várost, hogy legyen a 2018-as Virágok Fesztiválja díszvendége. Viszonzásképpen pedig a gyulai delegáció is meghívást kapott a legnagyobb rendezvényükre, a Tihanyi Gardáliára.

hirdetés

Hasznosak ezek a kapcsolatok, hiszen ha ezt az országos hírű programot nézzük például, minden plakáton ott hirdetik díszvendégként a fürdővárost is. Egy nagyszerű lehetőség ez a város bemutatására – mondta el Komoróczki Aliz. A fesztivál vendégei szintén nagyrészt belföldről érkeznek, ezért is szerencsés a nyilvánosság a fürdővárosnak.

Változhat a patikai ügyelet

Egy másik témát is felvetett a polgármester. A gyulai gyógyszertári ügyelet véleménye szerint jól bevált rendszerét az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) megváltoztatta. “Egy olyan eljárásban, amelyben nem kérte ki az önkormányzatunk álláspontját. Nem kérdezte meg az ügyeleti szolgálatot ellátó gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézményt, nem kérdezte meg a Békés Megyei Központi Kórház vezetését. Csak és kizárólag a patikatulajdonosokat, az ő képviselőiket kérdezte meg. Csak az ő álláspontjukra volt kíváncsi.”

A polgármester úgy tartja, hogy egy nagyon fontos társadalmi kérdésről van szó, ezért szükséges lett volna az egyeztetés.Ráadásul a patikák sem egységesek, nem akarják mindannyian a rendszer megváltoztatását. A döntést keresettel támadták meg a bíróságon. Levélben dr. Kovács József országgyűlési képviselővel közösen megkeresték az OGYÉI felügyeletét ellátó minisztert, prof. dr. Kásler Miklóst és dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár asszonyt.

Az OGYÉI főigazgatója felvette a kapcsolatot a városvezetővel, elmondta, hogy szeretnének egyeztetni a kérdésben. Erre a tegnapi nap folyamán kerülhetett sor, a tárgyalás eredményeiről még nincs információnk. Mindenképpen szélesebb körű egyeztetést sürget dr. Görgényi Ernő, a végső megoldással valamennyi szakember legyen elégedett. Illetve adjanak időt a lakosságnak a felkészülésre, ugyanis az új rendszer november 17-étől lépne életbe.

 

A sajtótájékoztató hangfelvételét itt hallgathatják meg:

 

A dr. Görgényi Ernővel készült interjút itt hallhatják:

Szóljon hozzá!

28 − = 26