Sárgán izzik a légkör a NASA fotóján

Fotó: NASA

A felvétel Ausztrália felett készült, 400 kilométeres magasságban.

hirdetés

A 2018.október 7-én, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén készült felvételen a Föld narancsos-sárgás fényben izzik – írja az IFLScience. Bár a kép elsőre furcsának tűnhet, a NASA munkatársainak szerencsére van magyarázata a különös árnyalatra.

hirdetés

A légkörfényt azok a kémiai reakciók okozzák, melyek 80-640 kilométeres magasságban zajlanak. Az efféle fényjelenség világszerte megfigyelhető nappal, szürkületben és éjszaka, igaz, a fényszennyezés és a felhők képesek elrejteni az izzó részecskéket.

A nappali fényjelenséget a napfényt elnyelő, majd az energiát fényként leadó molekulák okozzák. A szürkületi izzást is hasonló folyamat váltja ki, igaz, ebben az esetben csak a légkör felső rétegében található részecskék jutnak napfényhez.

Az éjszakai légkörfényt ezzel szemben a kemilumineszcencia váltja ki. A jelenség általában akkor fordul elő, amikor a nitrogén- és oxigénmolekulákat energiával tölti fel a Nap UV-sugárzása. Ahhoz, hogy a részecskék leadják az energiát, az atmoszféra alacsonyabb régióiban egymásnak ütköznek, ez pedig fényjelenséget okoz.

Az éjszakai légkörfény számos árnyalatot ölthet, 2016-ban az Egyesült Királyság felett például zöld színű izzást láttak.

Fontos kiemelni, hogy a légkörfény nem azonos a sarki fénnyel, utóbbit ugyanis a Napból származó töltött részecskék és a földi mágneses mező találkozása idézi elő.

National Geographic

hirdetés

Szóljon hozzá!

52 + = 60