Nem száll be a Porsche 2021-ben a Forma-1-be

porsche Fotó: Jacsek Mihály

Különféle források megerősítették: a Porsche egyértelműen és véglegesen lezárta azt a kérdést, hogy beszálljanak-e a Forma-1-be. Egyszerűsített hibrid technológia nélkül a dízelbotrány után nem éri meg nekik az, hogy elköteleződjenek a királykategória felé.

Hivatalosan még a Porsche nem adott ki erről közleményt, és az esély is csekély volt: a 2021-től tervezett motorszabályzás azon részét megtorpedózták, hogy egy egyszerűbb hibrid hajtás legyen MGU-H nélkül, így a német cég beszállási esélyeit nullára sikerült redukálni. A szakértők is kételkednek abban, hogy esetleg 2022-re ebben megegyezés szülessen, pedig a FIA azon dolgozik, hogy elfogadtassa ezen elképzelést a jelenlegi motorgyártókkal, tehát a Mercedes, Ferrari, Honda és Renault kvartettel. Ők mindannyian ragaszkodnak az MGU-H-hoz. Az az érvük, hogy enélkül egy teljesen új motort kell tervezniük, ami miatt nehezen lenne kivitelezhető bármiféle költségcsökkentési kísérlet. A szerkezet energiát nyer a kipufogógázokból, és az MGU-K -val kiegészülve 163 lóerőnyit táplál vissza a rendszerbe. Az MGU-K pedig a fékezés során nyer energiát.

hirdetés

Egy belsős VW informátor ennyit árult el: “Egyszerűen rossz volt az időzítés ahhoz, hogy beszálljanak.”

Milliárdokat vesztett a cég a dízelbotrány miatt, és komolyan fejlesztik a jövő meghajtásának a technológiáit, így nincs már játéktér a nagydíjakon történő parádézásra. A döntés miatt széthullik a Porsche LMP1-es csapata is, akik a Nürburgring rekorder 919 Hybridet is építették. Ugyan 2017 júliusában elkezdtek egy nagy teljesítményű motor fejlesztését, de azt 2018 elején leállították. Az egykori LMP1-es csapatvezetés a jövőben pedig a GT-s és a Formula E programra koncentrál majd, jelentősen csökkentett személyzeti állománnyal.

Forrás: Racingline.hu

Szóljon hozzá!

− 1 = 9