A magas embereknél fokozottabb a rák kockázata

kockázata

Az átlagosnál magasabb embereknél fokozottabb a kockázata bizonyos ráktípusoknak. Ez azért lehet, mert a magasságukból adódó nagyobb sejtszámuk több veszélyes mutáció kialakulására ad lehetőséget. Az összefüggésre a Kaliforniai Egyetem evolúciós, ökológiai és szerves biológiai tanszékének egyik munkatársa jött rá. Tanulmányát a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikálta.

Leonard Nunney és kollégái a rákos megbetegedések ismert kockázati tényezőit vizsgáló norvég, dél-koreai, osztrák és svéd tanulmányokat vontak elemzés alá. A kutatók olyan modelleket hoztak létre, amelyekben a már ismert rizikófaktorokat kiegészítették a szervezetben található sejtek számával – írja a medicalxpress.com.

A modellek révén kapott eredmények szerint a nők esetében az átlagos testmagassághoz (162 centiméter) képest minden plusz 10 centiméternyi eltérés 13 százalékkal növeli a rák kockázatát. A férfiaknál (náluk az átlagos testmagasság 175 centiméter) 11 százalék ez az érték.

A kutatók a rák 23 típusát vizsgálták és ezek közül 18-nál mutatták ki kockázati tényezőként az átlagosnál magasabb testmagasságot. Nunney szerint néhány ráktípus esetében azért nem találhattak összefüggést a testmagassággal, mert annak kockázatnövelő hatását elnyomhatta a többi rizikófaktor. Ilyen például a méhnyakrák esetében a HPV-fertőzés.

A legnagyobb kockázatnövekedést a bőrrák esetében figyelték meg. A kutató szerint ennek az lehet az oka, hogy a növekedési hormonok gyarapodása fokozhatja a sejtosztódást, ami a bőrráknál megfigyelhető nagyobb mutációkhoz vezethet.

A tanulmány szerint a férfiaknál a bőrrák, a pajzsmirigyrák, a vastagbélrák, a nyirokcsomó-daganat, az epeúti daganatok és a központi idegrendszer daganatainak kockázatát fokozhatja leginkább az átlagosnál magasabb testmagasság. Nőknél a bőrrák, a pajzsmirigyrák, a vastagbélrák, a méhrák, a mellrák, a nyirokcsomó-daganat és a petefészekrák esetében áll ez fent.

Nunney magyarázata szerint a magasabb embereknek nagyobb számú sejtjük van. A kutató szerint amikor a sejtek osztódnak, mutációk alakulhatnak ki és ezek a genetikai módosulások rákot eredményezhetnek. A több sejt több mutációt jelent, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá!