A kisállatok tartásának is vannak szabályai

kisállatok

A kisállatok tartása komoly felelősség, amelynek szabályait az állattartónak be kell tartania. A kedvtelésből tartott kisállatok vásárlásáról, befogadásáról és tartásának módjáról jogszabály rendelkezik.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények. Tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége. Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni. Vagyis az állat számára olyan életkörülményeket biztosítani, amely annak fajára, fajtájára, nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel. Valamint tartási és takarmányozási igényeit kielégíti. Gondoskodni kell az állat megfelelő elhelyezéséről, tisztán tartásáról, felügyeletéről legalább napi egyszeri ellenőrzéssel.

hirdetés

Biztosítani kell az állat megfelelő nevelését, kiképzését és szükség esetén gyógykezelését is. Az állattartó köteles gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szökésének megakadályozásáról. A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét. Az állandóan bezárva tartott állat számára tartója köteles megfelelő mozgásteret biztosító férőhelyről gondoskodni.

A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani. Aki tevékenységével vagy mulasztásával az állatok kíméletére, védelmére vonatkozó jogszabály vagy hatósági határozat előírását megsérti, állatvédelmi bírságot köteles fizetni. Magatartásának súlyához, ismétlődéséhez igazodóan. Fontos, hogy a törvény kimondja: ügyelnünk kell arra, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését. Azonban a környező lakóközösség békéjét ne zavarjuk szükségtelenül.

Az állattartás komoly felelősség, amelyet minden hobbiállatot tartónak tudatosítani kell. Aki az előírásokat nem tartja be és gerinces állatnak szenvedését vagy a pusztulását okozza, elűzi, kiteszi, az állatkínzás miatt akár börtönbüntetéssel is sújtható.

Forrás: bekesijarasok.hu

Szóljon hozzá!

78 + = 86