Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról

antarktisz A kép illusztráció

A jégdarab a Pine-sziget gleccseréről vált le.

Az elmúlt öt év során rengeteg jeget veszített el a pine-szigeti gleccser, ami azt sugallja, hogy a Nyugat-Antarktisz egyre instabilabbá válik – írja az Earther. 2018. október végén újabb, mintegy 300 négyzetkilométeres jéghegy szakadt le.

hirdetés

Stef Lhermitte, a Delfti Műszaki Egyetem szakértője szerint a leválások egyre gyakoribbá válnak. A 2000-es évek elején a nagyobb leszakadások mintegy ötévente követték egymást, 2013 óta azonban már négy hasonló esemény is lezajlott.

A jéghegyek általában a gleccserek széléről válnak le. Mivel a gleccserek folyamatosan mozognak, a belső területek a tenger felé történő lassú áramlásuk során nagy nyomást helyeznek a külső régiókra.

A Pine-szigetnél tapasztalt események azonban azt mutatják, hogy a gleccser természetes mozgása felgyorsult. A Lhermitte által vizsgált műholdas felvételek alapján a gleccser külső része évtizedek óta lassan visszahúzódik, az utóbbi években viszont felgyorsult a folyamat.

A jelenség hatására mára a pine-szigeti gleccser a bolygó leggyorsabban zsugorodó gleccserévé vált: évente mintegy 45 milliárd tonna jeget veszít el, ráadásul folyamatosan vékonyodik is. A kutatók úgy vélik, hogy a jelenség hátterében az egyre melegedő tengervíz áll.

Lhermitte szerint az egyre csökkenő jégtömeg igen fontos szerepet fog betölteni a tengerszint-emelkedésben.

National Geographic

Szóljon hozzá!

+ 5 = 12