A kikapcsolódás is jelen van a Trefort tagiskolában

trefort A balesetvédelmi oktatásra is kiemelten figyelnek az intézményben. Fotó: BSZC Trefort / Facebook

A munkaerőpiacra kell dolgoznunk – állítja Kiss Mihály, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményvezetője.

hirdetés

Mivel a tagiskola szakmakínálata igen változatos, az idei első nyílt nap programjai is ezt tükrözték. Az igazgató úgy látja, komolyan veszik a családok, a gyerekek mellett a szülők is, a szakma- és az iskolaválasztást. Bár a jelentkezési határidő még messze van, igyekeznek minden információt összegyűjteni. Legközelebb november 9-én és december 14-én lesz lehetőségük az érdeklődőknek nyílt napon megismerni az iskolát. A részleteket az intézmény honlapján megtalálhatják.

hirdetés

A fejlesztések a Trefortban is folyamatosak, az elmúlt időszak talán legnagyobb újdonsága a pályázati forrásból megvalósult makerspace labor. Ebben a digitális közösségi alkotóműhelyben a diákok, érdeklődők a különböző szakmákat próbálhatják ki kicsiben. Itt már eldőlhet, hogy egy-egy tanuló megállná-e a helyét például hegesztőként.

Kiss Mihály megosztotta azt is, hogy mindig igyekeznek a tanulóknak kikapcsolódási lehetőséget nyújtani. A programok, akár szakmaiak, akár tényleg inkább a szórakozás a fő céljuk, mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. Békéscsaba városi szinten is sokat tesz azért, hogy a diákok jól érezzék magukat, de emellett fontosak a saját rendezvények is. Volt október 23-ra emlékező kiállítás, filmvetítés, balesetvédelmi oktatás, és a testvériskolai kapcsolatok ápolására is törekednek, ahogy a lehetőségek adódnak. Szakmai rendezvény volt a Villamos Szakmai Nap szeptember végén, legközelebb az épületgépészeknek lesz egy ehhez hasonló, bemutatókkal és előadásokkal fűszerezett esemény.

Ezeken a programokon rendszeresen olyan vállalkozások is jelen vannak, ahol később a tanulók el tudnak helyezkedni. Vagy sokszor a saját eszközeiket, gépeiket mutatják be, mert később már dolgozó szakemberként ezek a fiatalok valószínűleg fognak velük találkozni. Ezért is tartja az igazgató, hogy a képzett szakmáknak összhangban kell lenni a vállalkozások igényeivel.

A Kiss Mihállyal készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

4 + = 6