Vöröskereszt: 365 nap a segítségnyújtás jegyében

vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezete igen aktív. Folyamatosan a véradásokat szervezik és koordinálják, emellett a fiataloknak tanítják az elsősegélynyújtást. Részt vesznek országos programok lebonyolításában, és ott próbálnak segíteni, ahol tudnak.

A nyári időszakra ez különösen igaz volt. Például Békés megye szervezhette idén a XXIII. Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási Versenyt, amelyre általános és középiskolás csapatok érkeztek az ország minden részéről. Emellett különböző pályázatokból nyert forrásokból 64 gyermek számára tudtak nyári tábort szervezni. Több egynapos programot is meg tudtak valósítani a megye több településén a rászoruló családok számára – tudtuk meg Tóth Zoltánnétól, a megyei szervezet igazgatója.

hirdetés

A véradások szervezése, a kellő mennyiségű vér biztosítása a nyári hónapokban különösen nehéz, hiszen mindenki pihen, szabadságra megy. Megyénknek ebben a tekintetben sincs miért szégyenkeznie, ugyanolyan kiegyensúlyozott volt a véradók száma, mint az év többi részében. A 41. hétig 15.765 fő volt a tervezett véradó, 16.531 fő jelent meg, vagyis túlszárnyalták a megígért létszámot. 1.286 ebből új véradó volt. 701 véradó eseményen jött össze ez a teljes létszám.

Az ősz sem telt eddig eseménytelenül. Mivel október az egészség hónapja, ehhez is több program kapcsolódik. Például a sarkadi és a mezőkovácsházi kistérség tíz iskolájában osztottak intimbetétet és tusfürdőt, valamint tartottak felvilágosító előadást a megye védőnői. Több család iskolakezdését könnyítették meg tanszercsomagokkal. Hősképző címmel pedig elindult az elsősegélynyújtó foglalkozássorozat. Erről bővebben a Vöröskereszt honlapján tájékozódhatnak. Október témája az újraélesztés, novemberben pedig a vércukorszint-ingadozás miatti rosszullétek kerülnek terítékre, decemberben pedig a rossz időjárás miatt a kisebb balesetek ellátása lesz a fókuszban.

A 2019-es véradások szervezése, tervezése is zajlik már. Az előirányzott számokat, a megyeszerte tervezett rendezvényeket már írják össze az érintettek. Ehhez kapcsolódik egy másik év végi, kellemes feladat. Ebben az időszakban köszöni meg jelképesen a véradóknak a Vöröskereszt azt a segítséget, amit önzetlenül nyújtanak.

Persze a karácsony közeledtével a segítségnyújtásra ismét szükség van. Az adománygyűjtések, a családok támogatása folyamatosan jelen van az év utolsó hónapjában. Ebből is látszik, ha valaki segíteni szeretne, mindig kap rá lehetőséget.

A Tóth Zoltánnéval készült teljes interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

+ 67 = 75