Október hónapban az időseket ünnepelték

Fotó: Körös Hírcentrum

Izgalmasan telt eddig az október a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ tagintézményeiben.

hirdetés

Közel három évtizede a hónap első napján ünneplik az Idősek Világnapját az ENSZ határozata szerint. Mivel az intézmény nagyrészt ezzel a generációval foglalkozik, fontos, hogy erre a napra még inkább ráirányítsák a figyelmet.

hirdetés

Még szeptember végén egy sétára került sor, amellyel a demenciára, az ebben a betegségben szenvedőkre és hozzátartozóikra hívták fel a figyelmet – kezdte Bátori Zsuzsa, az intézmény vezetője. A vártnál is jobban sikerült, közel 100 fő vett részt rajta. A séta végén, a Szent István téren került sor egy előadásra a demenciával kapcsolatban. Ezt egy rövid koncert követte, hogy ne csak a betegségről szóljon a délután, végül az érdeklődőket egy kis süteménnyel meg is vendégelték.

A következő rendezvény a sorban az Egészségnap volt, amelyet a Fövenyes utcai klubban tartottak. Minden betegség tekintetében a megfelelő szűréseket, a megelőzést hangsúlyozzák a szakemberek. Ezért a nap során egy szűrőbusz állt rendelkezésre, majd a vizsgálatok után háziorvosi tanácsadás keretében azt is elmondták, az eredmények tükrében mi a teendő. Előadásokat hallhattak az érdeklődők az egészséges életmóddal kapcsolatban, és egy kis mozgásra is lehetőség volt. A napon Szarvas Péter polgármester is részt vett. Ő is kiemelte az egészségmegőrzés fontosságát, majd segített az érdeklődők megvendégelésében.

Ismét volt Memória Café is, ahol ezúttal a demencia gyógyszeres kezeléséről beszélgettek a résztvevők. Ez a terület még gyerekcipőben jár, hiszen számos kutatás zajlik e percben is ezen a területen – emelte ki Bátori Zsuzsa. Nagyon speciális gyógyszerekre van szükség ennél a betegségnél, hiszen minden lefolyás máshogy zajlik. Egyelőre keringésjavítók állnak már rendelkezésre. Ezek segítenek, hogy elég oxigén jusson az agyba a megfelelő működéshez. Ezután szeretnék majd átértékelni az eddigi találkozókat, hogy melyek azok a témák, amelyek még érdeklik a hozzátartozókat. Talán a legtöbben a gyakorlati tanácsokra nyitottak, így ezzel biztosan foglalkoznak majd még.

Ezután kerülhetett sor az Idősek Világnapja rendezvényre, amelyre a tagintézmények bármelyikéből érkezhettek érdeklődők. Egy kiállítást tekinthettek meg a megjelentek, mesterségbemutató és élő zene is volt. A csabai hagyományokhoz híven pedig az estebéd hurka, kolbász és káposzta volt, amit nagy örömmel fogyasztottak az idősek.

A Bátori Zsuzsával készült teljes interjút itt meghallgathatják.

hirdetés

Szóljon hozzá!

82 − 81 =