Idén 60 éve jött létre a NASA

Fotó: NASA

A NASA-t, bár amerikai szervezet, senkinek nem kell bemutatni. Ez az űrkutatás fellegvára, sok gyerek még ma is arról álmodik, hogy nekik dolgozik majd. De hogyan indult a története éppen 60 éve?

hirdetés

A NASA (National Aeronautics and Space Administration, magyarul: Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal) az Amerikai Egyesült Államok kormányzati ügynöksége, az ország civil repüléstani, űrkutatási és űrrepülési szervezete. A hivatalt 1958-ban hozták létre Dwight D. Eisenhower elnöksége idején. Eredeti célja az ország nem katonai űrkutatásának irányítása és a világűr és űreszközök békés felhasználásának ösztönzése volt – írja a Wikipédia.

Az USA hadügyminisztériuma már az 1940-es évek végétől kezdve támogatta a rakétatechnikai és felsőlégköri kutatásokat. Jelentős lépés volt, amikor Eisenhower elnök bejelentette, hogy a nemzetközi geofizikai év keretében 1957. július 1. és 1958. december 31. között tudományos célú mesterséges holdat készülnek Föld körüli pályára állítani. A hidegháború és az ezen belül kialakuló űrverseny miatt azonban nem ez lett a világ első műholdja.

T. Keith Glennan, Dwight Eisenhower volt amerikai elnök, és Hugh L. Dryden. Fotó: NASA

1957. október 4-én látott napvilágot az Egyesült Államokban az a hír, hogy a szovjetek fellőtték a Szputnyik–1 műholdat. Ez az esemény megrázta Amerikát, olyannyira, hogy hatását Pearl Harboréhoz hasonlítják. A válság megoldása gyors intézkedést követelt, ezért egyetlen év leforgása alatt létrehozták a NASA-t. Ebben nagy segítséget jelentett, hogy akkor már több mint 40 éve működött Amerikában a repülésügyi fejlesztések ipari és kutatóintézeti szervezete, a NACA.

 

1958. január 31-én útnak indult az Explorer–1 műhold, ami az első lépés volt az irányban, hogy az 1958. július 29-én Eisenhower elnök által kihirdetett Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Törvény (National Aeronautics and Space Act) alapján központosultak az addigi tevékenységek és létrejött a NASA, ami formális működését 1958. október 1-én kezdte meg.

60 év 60 másodpercben:

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 65 = 68