Így védje növényeit, ha jön a fagy!

noveny fagy

Amikor Békéscsabán sétálgatunk, láthatjuk, hogy a legtöbb ház előtt ott a kiskert, az ablakokban virágosládák. Mivel az első fagyok már megérkeztek az országba, szót kell ejteni a növényeink védelméről is.

hirdetés

A téli, hűvösebb levegő nem csak az emberek számára jelent kihívást. Az állatok tudnak vastagabb bundát növeszteni, de a zöld növények védelméről nekünk kell gondoskodni. Először is tudjuk meg, melyik „szívóssági-” vagy kertészeti zónába tartozik. Ez egy földrajzilag meghatározott terület, amelyen egy bizonyos kategóriájú növények termeszthetőek, a helyre jellemző éghajlati viszonyok mellett – írja az édenkert.hu. A fagytűrő növények elviselik a kisebb, 0-10 °C fok közti hideget. A kemény fagy a növények számára 0 °C fok alatt kezdődik.

hirdetés

Amennyiben a növények a kertben nem fagytűrők, védeni kell a leveleket és a szárakat a fagytól. Ehhez különböző anyagokat lehet használni. A természetes szálakból készült anyag (pl. pamut) a legjobb, ez biztosítja a megfelelő szellőzést, egyszerre lég- és vízáteresztő. De például újságpapírral letakarva a gyökerek is meg tudják tartani a meleget és a nedvességet.

A műanyag a szövettel szemben gazdaságosabb megoldás, de minden reggel el kell távolítani, nehogy túlhevüljön alatta a levegő, ezzel gyorsítva a növény elhervadását. Sokan üvegharangokat használnak, főleg a kisebb növényeknél, de azokat is naponta el kell távolítani, hogy a levegő vissza tudjon hűlni. Az olyan konyhakertekben, ahol a növényeket sorokba ültetik, „sorfedőket” használnak. Ezeket úgy készítik, hogy félkör alakú, drót vagy PVC csövekből készült keretre szövetből vagy műanyagból készült „takarót” illesztenek.

Ha gyengébb fagyról beszélünk, akkor elégséges egy anyaggal letakarni a növényeket. Lepedő vagy hasonló pamutszövet megakadályozza a levelek megfagyását, ugyanakkor a növények légzését nem gátolja. Ha nagyobb területen fekszenek a növények, akkor egynél több rétegű anyagra lesz szükség a letakarásukhoz. Fontos tudni azt is, hogy a növényeket be kell takarni mielőtt a nap lenyugszik, mivel a sötétség beálltával a nap folyamán felhalmozódott hő gyorsan elillan.

Egy másik fagymegelőző intézkedés lehet az öntözés. Bár elsőre furcsán hangzik, a késő délutáni öntözés ténylegesen segít a fagyás megelőzésében. Ez a módszer csak gyenge fagy esetén működik. Mivel a víz lassabban hűl le, mint a levegő, a talajból elpárolgó víz egy kevéssel megemeli a növények hőmérsékletét. A levegő áramlása szintén távol tartja a fagyot. Ha szeles az idő, akkor nem kell különösen védekezni fagy ellen, mert az áramló levegő megakadályozza a fagy kialakulását. Kisebb területen, szélcsendes időben egy ventillátor is segíthet.

A téli növényvédelemhez tartozik az örökzöld növények öntözése is a csapadékmentes, fagymentes napokon. Ezeknek a növényeknek télen is van lombjuk, így a fotoszintézis és a párologtatás sem áll le, csak a mértéke csökken, ezáltal a növény vizet veszít, amit pótolni kell – tájékoztat az Agrárszektor. A havat rövid időn belül le kell rázogatni az örökzöldekről, viszont ha már megolvadt kissé a hó, és újrafagyott, akkor érdemesebb rajta hagyni.

hirdetés

Szóljon hozzá!

51 − 47 =