Több, mint 1000 embert küldhetnek el az F1-es csapatok a költségcsökkentés miatt

Fotó: Tajthi Andrea

A Forma-1-es csapatok közül hétnek az Egyesült Királyságban a székhelye, ezeken pedig összesen 1250 munkahely szűnhet meg az F1-ben jövőre bevezetendő költségvetési korlát miatt.

A Liberty Media 117,6 millió fontnál húzná meg a határt minden csapat esetében, ez azonban egyes csapatoknál azt is eredményezheti, hogy embereket kell elbocsátaniuk. Ez leginkább Northamptonshire és Oxfordshire régióját érintheti.

hirdetés

A The Mail vizsgálódásai szerint a csapatoknak a munkaerőik mintegy harmadától kell majd megválniuk. Egy átlagos F1-es csapat 171,8 millió fontot költ egy évben. Az Egyesült Királyságban székelő csapatok közül a Mercedes költ a legtöbbet, 2016-ban 274,9 millió fontos költségvetésből gazdálkodtak.

A csapatok legjelentősebb kiadásai a fizetésekből adódnak, és a nagyobb csapatoknak akár 1000 alkalmazottjuk is lehet. A versenyzők és a marketing személyzet fizetése mentesül a korlátozás alól, csakúgy, mint a tervezés, és fejlesztés és a motorgyártás területén dolgozóké.

Az F1 szóvivője azonban kiemeli, hogy a költségcsökkentés épp a fent említettek miatt fokozatosan kerül bevezetésre, továbbá, míg a nagycsapatok lehet, hogy csökkenteni kényszerülnek az alkalmazottak létszámát, addig a kisebbeknek lehetőségük adódhat újakat felvenni.

Forrás: Racingline.hu

Szóljon hozzá!

39 + = 43