Ahol a kutya a terapeuta

terapeuta Pálfi Péter és Péli Henriett, középen Kiwi, még mint tanuló kutya. Fotó: Körös Hírcentrum

A Dogland Terápiás Kutya Alapítvány segítőivel és kutyáival egyre többet találkozhatunk Békéscsabán, és lassan Békés megyében is. Különleges foglalkozásokat tartanak ők, kisgyerekeknek, sérült fiataloknak, családoknak.

hirdetés

A nyári hónapokban leginkább a táboroztatás foglalta le őket. Péli Henriett, aki fejlesztő pedagógusként és az alapítvány kuratóriumi tagjaként segíti annak működését, elárulta, nagy sikere volt az idei programoknak is. Rengeteget tanultak a gyerekek a kutyáktól, a kutyákról, egymásról, a különböző fejlesztő játékokon keresztül. Sok volt a visszatérő táborozó, talán ebből a legkönnyebb leszűrni, mennyire jól érezték magukat. A táborok alatt viszont maguk a terápiás kutyák is sokat fejlődtek, türelmet tanultak. A még tanuló kutyáknak sokat segített ez a néhány hét.

hirdetés

Jövőre a terveik között szerepel, hogy a nyári szünet teljes hosszára szerveznek táborokat, így senkit nem kell visszautasítaniuk a létszámkeret miatt. Most is volt olyan kislány, aki öt hétig táborozott, a következő nyáron talán több ilyen lelkes gyerek is lesz majd. Természetesen a több tábor több kutyát és emberi segítőt is igényel, de ezen is dolgoznak már az alapítványtál. 2019-ben szeretnének majd önkéntes középiskolásokat fogadni, akik a közösségi szolgálatot még nem teljesítették, és remélhetőleg a táborkezdésig a most még csak tanuló kutyák is sikeresen leteszik a vizsgáikat.

Az őszi hetekben pedig folytatódik a korábbi munka, számos foglalkozást tartanak Békéscsabán és környékén. A Békés Megyei Központi Kórház Pándy-tagkórházában a gyermek pszichiátrián rendszeres vendégek, Békéscsabán több helyszínen és intézményben is jelen vannak, de járnak már Orosházára és Dévaványára is.

Emellett készítik a kutyákat az októberi temperamentumvizsgára, a felkészülés része volt például a korábban már említett nyári táborozás is a fiatalabb négylábúaknak – tudtuk meg Pálfi Péter habilitációs kutyakiképzőtől, az alapítvány kuratóriumának elnökétől. Ez a vizsga szigorúan méri majd a kutyák engedelmességét, a viselkedésüket, reakcióikat. Ha ezt letették, akkor pedig következhet a terápiás vizsga második része. Közben viszont már előre is gondolkodik a csapat, megvan a következő tanulókutya-generáció is, ezért a munka ezen oldala is tovább folyik majd.

A Péli Henriettel és Pálfi Péterrel készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

89 − 88 =