Befogták, megetették, majd elengedték a Jókai utcán észlelt gólyát

Fotó: Schwertner László

“Szegénykém a Jókai utcán csavarog! Nagyon nem akar elrepülni…” -olvasható a tegnapi napon közzétett bejegyzés a Békéscsaba napjainkban Facebook csoport hírfolyamában.

hirdetés

A bejegyzéshez csatolt képen jól látszik, ahogyan a gólya Békéscsabán a Jókai utcán senkitől sem zavartatva “csavarog”. Szeptember végéhez közeledvén némiképp szokatlan látvány az ilyen, így nem csoda, hogy a kép alatt a többség meglepődöttségének adott hangot kommentben.

hirdetés

Volt, aki arra tippelt, hogy talán beteg lehet a gólya, esetleg sérülés hátráltatja, ugyanakkor többen Boldog Gusztáv természetvédelmi őr és madármentő megkeresését javasolták. Mostanra kiderült, hogy a gyepmester befogott egy gólyát (valószínűsíthető hogy a szóban forgó egyedet) és Boldog Gusztávhoz került.

Mint kiderült, a gólya egészséges, bár kicsit gyenge. “Városi madár lévén még elég szelíd, az eddigi életét az emberi forgatagtól néhány méterre élte, majd csak most következik a visszavadulás. Nálam evett egy jót, aztán kivittem a kígyósi pusztára, ahol van egy másik madár is. Abban bízom, hogy ott majd benő a feje lágya és útra kel ő is.” -közölte Boldog Gusztáv, majd folytatta. “Egyébként egy darabig kergetőztünk, hogy bebizonyosodjon a röpképessége és ez bebizonyosodott, a többi rajta áll. A fiatalokból mindig van néhány, aki lemaradozik (az embereknél ezt hívják mamahotelnek), sőt olyan is van, aki megpróbál áttelelni. Ezeket a madarakat figyeljük és ha bajban vannak, akkor segítjük is. Ha esetleg még most is sétál egy madár a belvárosban, akkor ő egy másik.”

A gólya tehát jól van, bízzunk benne, hogy társaival még időben elindulnak telelőhelyükre Közép-Afrikába.

hirdetés

Szóljon hozzá!

2 + 8 =