Négy induló képviseli megyénket az EuroSkills versenyen

Fotó: EuroSkills 2018

A EuroSkills versenynek 2018-ban Budapest ad otthont, amelyre nagy erőkkel készül a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. A szeptember 26. és 28. között zajló megmérettetésen négy induló is képviseli megyénket.

Kovács Alexandra fodrászként, Orodán Tamás egy páros tagjaként mint informatikai rendszerüzemeltető, Takács Zoltán szintén egy másik versenyzővel közösen a mechatronika területén, Lóczi Gábor pedig szárazépítőként indul. Mindegyik versenyző már letette a szakmai vizsgáját, és munka mellett, egy szakértői stábbal készül január óta, napi 8-10 órában erre a kihívásra.

hirdetés

A EuroSkills versenyek kétévente, minden páros évben kerülnek megrendezésre, a WorldSkills pedig minden páratlan évben. Magyarország a rendezés jogát 2014-ben nyerte el, azóta folynak az előkészületek. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, és egy versenyző csak egy EuroSkills versenyen indulhat. A versenyszámok között vannak egyéni, valamint  csapatversenyek. A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 25 év. A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.

A verseny szabályzata nagyon szigorú, ami lelkileg jelent komoly megterhelést az indulóknak. A zsűri percről percre figyeli, hogyan haladnak, a kívülállókkal semmiféle kontaktusba nem kerülhetnek, és például a szárazépítőknél az építmény köré húzott vonalon nem léphetnek át, hogy megnézzék távolabbról az alkotásukat.

De nem csak az indulóknak lesz ez egy különleges időszak. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara emellett – pályaorientációs tevékenysége keretében – Békés megye 17 településéről 2300 diákot utaztat a versenyre. A gyerekek amellett, hogy megnézhetik a versenyzőket, különböző foglalkoztatók során próbálhatják ki képességeiket, szerezhetnek élményt egy-egy szakmával kapcsolatban.

– A kelet-európai országok közül elsőként Magyarország nyerte el ennek a hatalmas szakmai versenynek a rendezési jogát, óriási érdeklődés van a résztvevő országok részéről is az esemény iránt – tájékoztatott Mészárosné Szabó Anna, az iparkamara szakképzési osztályvezetője. – A versenyzők végzett, de fiatal szakmunkások, akik példaként állíthatók a jelenleg általános iskolások és a gyerekeik szakmaválasztását fontolgató szülők elé. Ők szakmájukat olyan magas szinten művelik, amilyet a hétköznapi ember el sem tud képzelni.

Az idei verseny különlegessége továbbá, hogy 2018-ban ünnepli tíz éves fennállását a EuroSkills, amelyhez külön programok is kapcsolódnak majd.

A Mészárosné Szabó Annával a rendezvénnyel kapcsolatban készült interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

− 1 = 1