Visszaválthat a Red Bull a régi Renault-motorra

Fotó: Kaiser Erika

Annyira hatalmas traumát okozott a Red Bullnak a C-specifikációjú Renault-erőforrás Szingapúrban, hogy Szocsira inkább inkább bevállalják a rajtbüntetést és visszaváltanak a B-specre.

hirdetés

Ugyan Max Verstappen a második helyen végzett a Szingapúri Nagydíjon, az egész hétvége folyamán motorvezérlési problémákkal küszködött: csökkentett tempó mellett (rajtoknál, újraindításnál vagy boxkiállásoknál) elkezdett dadogni a motor és fals üresbe dobálta a hollandot. A Renault ügyfelei közül a még kiküszöböletlen megbízhatósági gondok miatt egyedül a Red Bull használta a valamivel erősebb C-specifikációjú erőforrást, ám az Orosz Nagydíjon az osztrákok is visszaválthatnak a gyengébb, de robusztusabb B-specre. Mivel a szezon során valamikor még egyébként is kénytelen rajtbüntetés terhe mellett motort cserélni, a szocsi pálya hosszú egyenesei tökéletes alkalmat kínálnak ennek elvégzésére.

hirdetés

„Remélhetőleg sikerül megoldaniuk a problémákat a következő alkalomra” – beszélt a Red Bull előtt álló lehetőségekről Christian Horner. „A következő nagydíjon minden valószínűség szerint ismét a B-specet használjuk; még nincs végleges döntés, de nagyon úgy fest, hogy sajnos megint a rajtrács végéről kell indulnunk.”

A probléma gyökere az lehetett, hogy a Renault nem kalibrálta megfelelően a motort a Szingapúrban tapasztalható magas páratartalmú körülményekre. A többi versenyen talán nem lennének ilyesfajta megakadások, de a megbízhatóbb B-spec legalább biztosan kibírja az olyan megerőltető nagydíjakat, mint a 2200 méteres tengerszint feletti magasságon rendezett mexikói versenyt.

„Szerintem abban rejlett a probléma, hogy a motor nyomatékgenerálása nem volt optimalizálva az itteni körülményekhez” – magyarázta Horner. „Az egész hétvége alatt lassú körökön érezhető volt a probléma, és habár a srácok remek munkát végeztek, hogy valamennyire kiküszöböljék, az nem megoldás, hogy az egyenetlen nyomaték miatt a váltó folyamatosan aszinkronban volt és saját maga megvédése érdekében fals üresbe ugrált.”

Forrás: Racingline.hu

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 1